240 uur taakstraf geëist tegen Uber-chauffeur voor dodelijk ongeval

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 31/10/2018

240 uur taakstraf geëist tegen Uber-chauffeur voor dodelijk ongeval

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 240 uur en rijontzegging geëist tegen een 22-jarige Uber-chauffeur die vorig jaar een dodelijk ongeval veroorzaakte. Volgens het OM was de chauffeur onoplettend en onvoorzichtig. De familie houdt ook de bedrijven achter taxi-apps verantwoordelijk, omdat chauffeurs door deze apps worden afgeleid. 

Het ongeval gebeurde in maart vorig jaar. De chauffeur haalde een bus in en reed daardoor een stukje aan de verkeerde kant van de weg, waardoor hij de 22-jarige Mare aanreed. Zij overleed later aan haar verwondingen.

“Het is een werkelijkheid die niemand heeft gewild, daar twijfelt niemand waarschijnlijk aan. Maar dat neemt niet weg dat hij de opzet niet heeft gehad, maar dat het wel is gebeurd omdat hij onoplettend en onvoorzichtig was. Het aanrijden van Mare had niet mogen gebeuren”, zei de Officier van Justitie volgens AT5.

Verantwoordelijkheid taxi-apps

De ouders van het slachtoffer en de zus leggen ook verantwoordelijkheid bij de bedrijven achter apps, zoals Uber. Volgens hen worden taxichauffeurs vaak gestoord door de apps en concentreren ze zich dus niet volledig op het verkeer om hen heen. “Ik verwijt je je onbekwaamheid, maar je bent niet alleen verantwoordelijk voor de bekwaamheid. Je had moeten worden getraind”, stelde de vader van het slachtoffer.

De verdachte reed vijf maanden voor Uber, maar was volgens de familie niet goed opgeleid. Er werd zelfs een filmpje getoond waarin getoond werd dat taxichauffeurs waren afgeleid. “Niet opletten in het verkeer is strafbaar, je kan dus stellen dat het gebruik van een taxi-app een doorlopend delict is. We hopen dat de rechtbank hier iets van opneemt in het vonnis, het is namelijk onvermijdelijk dat er meer ongelukken gaan plaatsvinden.” De rechter doet over twee weken uitspraak.

Terug naar Berichten