Amsterdam test sneller in- en uitstappen taxiklanten

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 18/06/2018

Amsterdam test sneller in- en uitstappen taxiklanten

In Amsterdam wordt momenteel op verschillende locaties geëxperimenteerd met het sneller laten in- en uitstappen van taxipassagiers. Daarna zal drie maanden lang worden uitgeprobeerd hoe het werkt als taxi’s op elke plek langs een bepaalde route mogen stoppen om passagiers mee te nemen of af te zetten.

Het experiment met de dynamische halteplaatsen vindt plaats op de Nieuwmarkt en op de route Rokin – Damrak – Prins Hendrikkade. Daar worden de TTO-taxi’s op volgorde van aankomst achter elkaar opgesteld door hosts en handhavers. Klanten worden altijd naar de voorste taxi geleid. Taxi’s zonder TTO-vergunning hebben er niets te zoeken: zij en taxi’s die op de halteplaatsen parkeren, worden daarvoor bestraft. Klanten die een taxi hebben besteld, kunnen instappen op locaties waar geen stopverbod geldt.

Stop and go-regime

Deze pilot is begin juni gestart en loop nog tot en met augustus. Na de eerste twee weken zijn verschillende zaken aangepast die nog niet zo goed liepen. Dat heeft onder meer te maken met het wel of juist niet inzetten van toezichthouders of handhavers en de toegang tot de halteplaatsen. Wel merkt de gemeente dat de nieuwe aanpak de eerste positieve resultaten op het verkeer ter plaatse heeft.

Als de proef met de dynamische halteplaatsen is afgelopen, begint de volgende. Dan komt er op de route Rokin – Dam – Prins Hendrikkade een stop and go-regime voor alle taxi’s, en op de route Nieuwmarkt – Geldersekade voor TTO-taxi’s. De taxi’s mogen dan langs die routes op elke plek stoppen om passagiers te laten instappen of uitstappen, mits dat niet ten nadele van de verkeersveiligheid en het overzicht gaat.

Terug naar Berichten