Beursgang taxi-apps Uber en Lyft geen succes

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 14/05/2019

Beursgang taxi-apps Uber en Lyft geen succes

Taxi-apps Uber en Lyft zijn sinds kort genoteerd aan de Amerikaanse aandelenbeurs, maar een succes is dat vooralsnog niet. De prijs voor een aandeel van Uber zakte op de eerste dag meteen flink onder de introductiekoers. Lyft ging eind maart naar de beurs en de aandelen van die taxi-app zijn nu zelfs zo’n 30 procent minder waard dan bij de start.

De beursgang van Uber was iets waar veel beleggers en deskundigen met veel belangstelling naar uitkeken. Maar één van de grootste beursintridoducties ooit bleek al snel ook één van de slechtste te zijn, legt Nu.nl uit. De aandelen die bij aanvang dan de beursdag nog 45 dollar waard waren, stonden aan het einde van diezelfde dag op 41,57 dollar. De investeerders die de aandelen hebben gekocht, staan daarmee gelijk op een gezamenlijk verlies van zo’n 600 miljoen dollar.

Mislukt

Uiteraard veranderen beurskoersen constant. Maar de verwachting is dat een aandeel bij zijn beursgang juist stijgt en niet daalt, legt Bright uit. Omdat dit bij Uber niet het geval is, wordt door deskundigen gesproken van een teleurstellende of zelfs mislukte beursgang. Uber haalde met de beursgang zo’n 8 miljard dollar op. Het bedrijf zegt niet in paniek te zijn, omdat het er toch vooral om gaat hoe de koers van het aandeel zich op langere termijn ontwikkelt.

Boze investeerders

Wat dat betreft is het voorbeeld van die andere taxi-app echter niet hoopgevend. Lyft ging ongeveer een maand geleden naar de beurs en hoewel de eerste signalen daar wel goed waren, staat het aandeel nu 30 procent lager dan de introductiekoers. Onlangs bleek al dat twee groepen investeerders Lyft voor de rechter willen slepen omdat het bedrijf zijn eigen waarde veel te hoog zou hebben ingeschat.

Terug naar Berichten