BIOS wil stoppen met RegioRijder

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 20/08/2018

BIOS wil stoppen met RegioRijder

Door de scheiding van regie en vervoer verloopt de samenwerking binnen de RegioRijder verre van optimaal. Dat stelt vervoerder BIOS-groep, die het liefst met deze opdracht zou stoppen. Het bedrijf zegt onder meer nauwelijks grip op planning en uitvoering te krijgen. Ook zouden er veel minder rij-uren worden toebedeeld dan mocht worden verwacht.

RegioRijder betreft het wmo-vervoer in tien Noord-Hollandse gemeenten en het leerlingenvervoer in vijf van die gemeenten. BIOS verzorgt met dochterbedrijf ZCN het vervoer in Velsen in Heemskerk, maar is niet te spreken over de manier waarop dat gaat. En dat komt volgens BIOS vooral omdat de scheiding van regie en vervoer in de praktijk voor veel problemen zorgt.

“Kapot beboet”

Zo krijgt ZCN naar eigen zeggen nauwelijks greep op de planning, uitvoering en administratieve afhandeling van ritopdrachten vanuit de regiecentrale. Dat maakt roosters maken erg lastig en zorgt voor veel onnodige kilometers, aldus BIOS. Er zouden tevens te weinig rij-uren worden toebedeeld terwijl BIOS daar wel mensen voor op de loonlijst heeft staan. Het bedrijf zegt “kapot beboet” te worden voor uitval als er niet plotsklaps chauffeurs kunnen worden geleverd, terwijl net daarvoor chauffeurs naar huis zijn gestuurd omdat de regievoerder teveel ritten had uitgevraagd.

Zo schort er wat BIOS betreft nog wel meer aan deze opdracht. Er zouden meer vervoerders worden ingezet voor het leerlingenvervoer, terwijl volgens BIOS daarmee de oorzaken niet worden aangepakt. “Symptoombestrijding vinden wij, want meer grip en transparantie is wat er nodig is. Dan kunnen we die capaciteit wél leveren.”

Niet zomaar stoppen

“Opdrachtgever gooit het allemaal op tekortschietende capaciteit bij de zittende vervoerders, maar gaat eraan voorbij dat juist de door haarzelf opgezette organisatie van de regievoering (waarin ze geen druk weet uit te oefenen op de regievoerder) ervoor zorgt dat die capaciteit niet vrij is te maken. Een jaar lang aan de boom schudden bij de opdrachtgever leidde tot niets. Wij zien dit niet meer goed komen en willen er voortijdig mee stoppen.”

APPM beheert de aanbesteding van de RegioRijder voor gemeenten en reageert op de kwestie in de IJmuider Courant. In het openbaar op de kritiek ingaan wil men niet, maar APPM zegt wel dat zomaar stoppen met de opdracht niet zomaar kan. Volgens BIOS is die oplossing echter juist door APPM aangedragen. De laatste tijd lijkt het overigens wel beter te gaan met het vervoer zelf, maar volgens BIOS is het eigenlijk onvermijdelijk dat het weer misgaat.

Wil je alles weten over het doelgroepenvervoer in Nederland? Dan is deelnemen aan het Nationaal Congres Contractvervoer 2018 een must. Aanmelden kan nu nog tegen een aantrekkelijke vroegboekkorting.

Terug naar Berichten