Boekje over taxibranche en arbeidsrecht gepubliceerd

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 18/02/2019

Boekje over taxibranche en arbeidsrecht gepubliceerd

Werkgevers en en vakbonden hebben samen het boekje ‘Taxibranche en arbeidsrecht: weet hoe het werkt’ uitgebracht. Het document wil afspraken in de cao Taxivervoer en de wet beter begrijpelijk maken.

Vakbonden FNV Taxi en CNV Vakmensen hebben de publicatie samen met KNV Taxi en Zorgvervoer gemaakt. Dat deden de organisaties om antwoord te geven op veel voorkomende vragen over de relatie tussen werkgevers en werknemers. Qua aanpak is er gekozen voor duidelijk taalgebruik, een logische opzet en verduidelijking door middel van praktijkvoorbeelden. Het boekje is een hulpmiddel maar kan niet worden gebruikt om conflicten tussen werknemers en werkgevers op te lossen. Daar zijn de cao en de wet voor, benadrukken de initiatiefnemers.

Arbeids- en rusttijden

Het eerste hoofdstuk gaat bijvoorbeeld over de arbeidsovereenkomst en de afspraken die daar in staan, maar ook hoe die zich verhouden tot afspraken in de cao en de wet. In dit hoofdstuk wordt verder onder meer uitgelegd hoe het zit met tijdelijke contracten, werken op uitzendbasis, proeftijd, fulltime en parttime contracten en meer. Een ander hoofdstuk gaat over arbeids- en rusttijden, een thema waar altijd veel vragen over zijn in de taxibranche. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe het zit met arbeidstijd en werken in de nacht of op zondagen. Ook pauzes komen aan bod, net als dagelijkse en wekelijkse rusttijden.

Afwezig met behoud van loon

In totaal telt het boekje veertien hoofdstukken. Naast de genoemde onderwerpen komen daarin de pensioenregeling, privacy, werken na de AOW-leeftijd, arbeidsongeschiktheid en het einde van de arbeidsovereenkomst aan bod. Een hoofdstuk gaat over het rechtsvermoeden arbeidsovereenkomst en arbeidsomvang; een ander over afwezigheid met en zonder behoud van loon. Verder komen gelijke behandeling, medezeggenschap, arbeidsomstandigheden en de beloning van werknemers aan bod. Het boekje kan hier worden gedownload.

Terug naar Berichten