Boete en schadevergoeding voor bespugen taxihost Schiphol

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 01/05/2019

Boete en schadevergoeding voor bespugen taxihost Schiphol

Een conflict tussen een taxihost en een taxichauffeur op Schiphol is de chauffeur op een voorwaardelijke geldboete van 150 euro komen te staan. Ook de boete van 550 euro voor het opgeven van een valse naam is voorwaardelijke. Wel moet hij de taxihost een schadevergoeding van 150 euro betalen.

Dat is de uitkomst van het hoger beroep in een zaak die bijna drie jaar geleden begon met een incident op Schiphol. In die periode was er veel te doen omtrent de zogenaamde taxironselaars op de luchthaven. Op de standplaats zijn veertien plekken, waarvan er tien zijn gegund aan drie verschillende concessiehouders. De overige vier plekken zijn voor alle overige vervoerders. Taxihosts zorgen ervoor dat alles bij de standplaats goed verloopt en dat klanten hun weg naar de officiële taxi’s vinden.

Heel wat taxichauffeurs verzetten zich in het recente verleden tegen dat systeem en probeerden tussen aankomsthal en standplaats klanten op te pikken. Een door de rechter getoetste aanpak van dit probleem heeft in elk geval gezorgd dat deze chauffeurs zich op die plek nauwelijks meer vertonen.

Niet namens Schiphol

In juni 2016 was dat een heel ander verhaal. Een taxichauffeur liep toen met een klant richting zijn taxi. De taxihost liep achter het tweetal aan en liet de klant weten dat hij op het punt stond om mee te rijden met een chauffeur die niet namens Schiphol reed. Volgens de chauffeur heeft de host gezegd dat de chauffeur geen goed mens was en de klant zou gaan beroven.

Dat maakte bij de taxichauffeur een reactie los. Hij spuugde in richting van de taxihost maar zou hem niet zou hebben geraakt – of in elk geval niet bewust. De taxihost zegt echter wel degelijk te zijn bespuugd. Dat is bevestigd door een getuige en camerabeelden. Dat de taxichauffeur de taxihost heeft bespuugd, acht het gerechtshof dan ook bewezen.

Valse naam opgegeven

Aan de ambtenaren die proces-verbaal kwamen opmaken, zou de man een valse naam hebben opgegeven. Maar dat ontkent hij ook, er zou alleen wat verwarring zijn geweest met betrekking tot de chauffeurspas van een collega. Op basis van het bewijs en het proces-verbaal acht het gerechtshof dat echter niet aannemelijk. Het staat voor het hof vast dat de man in elk geval in eerste instantie een andere naam heeft opgegeven dan de zijne. Van de andere zaken die hem ten laste zijn gelegd, is hij wel vrijgesproken.

Voor de ‘eenvoudige belediging’ krijgt de taxichauffeur een boete van 150 euro; het opgeven van een valse naam is goed voor een boete van 550 euro. Beide boetes zijn echter voorwaardelijk en worden alleen opgelegd als de man binnen zijn proeftijd van twee jaar nog eens in de fout gaat. De schadevergoeding van 150 euro moet hij wel gewoon betalen.

Lees ook: Niets af te dingen op verbod taxironselaars Schiphol

Terug naar Berichten