Chauffeurs en Uber komen er niet uit

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 23/04/2019

Chauffeurs en Uber komen er niet uit

Ondanks uitgebreid overleg zijn Uber en ontevreden chauffeurs op de belangrijkste punten niet nader tot elkaar gekomen. Uber is bijvoorbeeld niet van plan zijn commissie te verlagen van 25 naar 15 procent.

De ontevreden Uberchauffeurs doen sinds ongeveer een maand van zich spreken. Halverwege maart hebben ze geprotesteerd om de voorwaarden waaronder ze rijden te verbeteren. Ze eisen onder meer hogere tarieven, omzetgarantie, ruimte voor overleg met de taxidienst en een stop op het toelaten van nieuwe chauffeurs. In het realiseren van die doelen worden ze sinds kort gesteund door Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA. Samen met partijgenoot en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk en een delegatie van drie chauffeurs overlegde zij met Uber.

Dat leverde vanuit de ‘eisende’ partij echter niet veel op, zo verklaarde Jongerius na afloop aan het FD. Voorafgaand aan het gesprek was de stemming positief en waren er zo’n vijftig chauffeurs aanwezig om te demonstreren. Maar Uber wil de belangrijkste eisen van de ontevreden chauffeurs niet inwilligen. De commissie gaat niet van 25 naar 15 procent, het kilometertarief wordt niet verhoogd en er komt ook geen stop op het aannemen van nieuwe chauffeurs.

Niet alle eisen van tafel

Uber verklaart in een reactie dat chauffeurs een marktconform bedrag kunnen verdienen. De afgelopen jaren zijn de inkomsten van chauffeurs volgens het bedrijf met een kwart gestegen. Onafhankelijk onderzoek onder 300 chauffeurs wees verder uit dat 83 procent van hen tevreden is, benadrukt Uber.

Het bedrijf veegt overigens niet alle eisen van tafel. Zo moet het mogelijk worden om naast chauffeurs ook klanten met een te lage beoordeling te deactiveren. Ook wil Uber met de gemeente Amsterdam afspraken maken over plekken in uitgaansgebieden waar Uberchauffeurs passagiers mogen ophalen en afzetten.

Lees ook: Uberchauffeurs eisen omzetgarantie en betere tarieven

Terug naar Berichten