Chauffeurskaart mag worden afgeschermd van passagiers

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 24/01/2019

Chauffeurskaart mag worden afgeschermd van passagiers

Een taxichauffeur mag de persoonlijke gegevens op zijn of haar chauffeurskaart uit oogpunt van privacy uit het zicht houden van passagiers. De enige voorwaarde is dat alle informatie op de kaart bij BCT-controles wel leesbaar is. Dat zegt ILT op basis van een zaak waarbij een taxichauffeuse online wordt lastiggevallen door iemand die haar naam van haar chauffeurskaart kon aflezen.

De vrouw in kwestie rijdt voor haar werkgever alle vormen van contractvervoer. Bij dat werk is haar chauffeurspas grotendeels zichtbaar als deze in de boordcomputer taxi zit. Haar naam is voor inzittenden duidelijk af te lezen. Althans: dat was zo, want door een vervelende ervaring heeft ze de privacygevoelige informatie op de kaart nu afgeplakt.

“Ik rijd ook mensen met een verstandelijke handicap van en naar de dagbesteding”, legt de taxichauffeuse uit. Zij kiest ervoor om haar verhaal anoniem te doen. “Een van die passagiers heeft mijn naam gelezen op mijn chauffeurspas en mij vervolgens opgezocht op social media en me daar vervelende berichten te versturen. Ook na het veranderen van mijn accounts ging het lastigvallen door. Zoiets is natuurlijk lastig te bewijzen, maar de politie doet er onderzoek naar en ik heb goede hoop dat het probleem wordt opgelost.”

Recht op privacy

De kwestie zette de vrouw wel aan het denken. “Wat is er het nut van dat iedereen mijn naam, BSN en foto op de kaart kan zien als deze in de boordcomputer zit? Als taxichauffeur heb ik immers ook recht op privacy. En de meeste mensen zijn van goede wil, maar ik ervaar nu zelf dat er ook kwaadwillende passagiers zijn. Daarom heb ik navraag gedaan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, de ILT. En daaruit bleek dat de BCT en de chauffeurskaart mogen worden afgeschermd, zolang dat maar niet voor problemen zorgt bij controles en inspecties.”

Afschermen geen issue

Navraag bij ILT bevestigt dat. Een woordvoerster legt uit dat de chauffeurspas voorheen zichtbaar moest worden gedragen. Met de introductie van de chauffeurskaart en de boordcomputer taxi gelden er echter andere regels waardoor de zichtbaarheid van die kaart eigenlijk geen issue meer is. De zichtbaarheid verschilt ook per soort BCT en in lang niet alle voertuigen is de BCT zichtbaar aanwezig. Dat hoeft ook niet: alleen de taxameter moet voor de klant zichtbaar zijn.

“Bij taxivervoer zit de chauffeurskaart in de BCT en moet deze daar ook blijven. Indien een goede werking gewaarborgd blijft, is afschermen geen issue.” Dat is met uitzondering van controles en inspecties door ILT en politie: “Dan moet de kaart volledig worden getoond.” Een klant met een klacht of bezwaar kan om een ritbewijs vragen en deze laten uitprinten. Hier staan echter geen persoonlijke gegevens van de chauffeur op.

Plakkertje valt niet op

De taxichauffeuse in dit verhaal heeft zelf het initiatief genomen om haar persoonlijke informatie op de kaart af te schermen. “Dat heb ik gedaan met een plakkertje in dezelfde kleur als de kaart. Dat valt dus niet op, en bij controles kan ik dat plakkertje makkelijk verwijderen en de volledige kaart tonen.” Met die oplossing is voldaan aan de eisen die ILT stelt. Kiwa is als partij die de chauffeurskaarten uitgeeft benaderd voor een reactie, maar dit bedrijf ziet zichzelf puur als uitvoerende partij en neemt in kwesties als deze geen standpunt in.

Terug naar Berichten