Conflict over vrijwilligers wmo-vervoer opgelost

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 07/12/2018

Conflict over vrijwilligers wmo-vervoer opgelost

Er komen geen stakingen of andere acties meer tegen het plan van de gemeente Midden-Groningen om een deel van het wmo-vervoer door vrijwilligers te laten doen. De gemeente gaat samen met FNV Taxi en vervoerder Connexxion onderzoeken hoe het het wmo-vervoer beter en goedkoper kan op een manier waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Dat hebben de drie partijen vrijdag onder leiding van bemiddelaar Jan Bos, directeur van Publiek Vervoer Groningen en Drenthe, met elkaar afgesproken. Door deze afspraken stopt de gemeente met de voorbereiding op het plan om het ziekenhuisvervoer door vrijwilligers te laten doen, en niet meer door de wmo-vervoerder. Dat plan leidde tot veel verzet vanuit de taxibranche, en vorige week zelfs tot een staking van tientallen chauffeurs.

Die staking zal vooralsnog de laatste actie zijn. Dat er nu overeenstemming is bereikt, betekent ook dat FNV van verdere acties afziet. In januari gaan de partijen kijken hoe het wmo-vervoer in de gemeente Midden-Groningen goedkoper en efficiënter kan, zonder dat daarbij sprake is van werkverdringing. Aan de manier waarop het wmo-vervoer plaatsvindt, verandert vooralsnog niets.

Werkverdringing van tafel

Bestuurder Minke Jansma van FNV Taxi zegt het volgende over wat nu is bereikt: “Na de strijd met de gemeente Midden-Groningen zijn onze leden blij dat de werkverdringing nu van tafel is en partijen als gelijkwaardige gesprekspartners in overleg gaan over de mobiliteit in de toekomst in de regio Groningen en Drenthe.”

Wethouder Jan Jakob Boersma is verheugd over de gemaakte afspraken: “De meerwaarde zit hem erin dat we gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring om zo goede en verantwoorde keuzes te maken voor het Wmo-vervoer. Samenwerken brengt ons verder.”

Staken lijkt te werken

Voor FNV Taxi is het de tweede keer in iets meer dan een jaar tijd dat het organiseren van een staking zijn vruchten lijkt af te werpen. In oktober 2017 organiseerde de vakbond een staking om voor de verlengde cao Taxivervoer in elk geval een loonsverhoging van 3 procent te realiseren. Na één stakingsdag werd daarvoor een akkoord gesloten met de werkgevers. En eerder dit jaar kwamen de partijen er met elkaar uit voor een meerjarige cao met diverse veranderingen.

Terug naar Berichten