Demonstratie taxichauffeurs op 19 februari

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 11/02/2019

Demonstratie taxichauffeurs op 19 februari

Taxichauffeurs uit Rotterdam en Amsterdam willen op dinsdag 19 februari demonstreren op het Malieveld in Den Haag. De initiatiefnemers willen onder meer dat er in de grote steden een tijdelijke taxistop komt en eisen een verbod op Uber X. Deze en andere eisen worden ook in een petitie gezet.

Het idee voor de demonstratie is afkomstig uit Rotterdam en zou weerklank vinden onder taxichauffeurs in Amsterdam. De hoop is dat ook vanuit andere grote steden chauffeurs zich bij de actie aansluiten. Voor nu is het plan dat vanuit zowel Rotterdam als Amsterdam een colonne van taxi’s naar Den Haag rijdt. Er zou toestemming zijn om de taxi’s daar op het Malieveld te zetten. De chauffeurs willen tijdens de demonstratie gebruikmaken van hesjes en megafoons.

Vakbekwaamheid taxiondernemer

Met hun protest willen de taxichauffeurs een aantal zaken aankaarten. Zo willen ze in de grote steden een capaciteitsbeleid, zodat een (tijdelijke) taxistop kan zorgen voor wat lucht in de overvolle markt. Daarnaast willen ze een verbod op Uber X, omdat veel van de recente problemen op de weg zouden worden veroorzaakt door chauffeurs die voor deze specifieke Uber-dienst rijden. 

Een ander teer punt is de in het recente verleden afgeschafte vakbekwaamheidseis voor taxiondernemers. De bedenkers van de demonstratie willen dat deze eis weer word ingevoerd. Verder willen ze in gesprek met de minister of staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Meer in zijn algemeenheid willen ze een gelijk speelveld voor alle taxidiensten. De eisen worden vertaald in een petitie, die na de demonstratie moet worden aangeboden.

Nette demonstratie

Over de omvang van de demonstratie valt nu nog weinig te zeggen. De komende dagen gaan de initiatiefnemers aan promotie te doen, onder meer door te flyeren op de drukkere standplaatsen. De petitie zal mogelijk ook een digitale variant krijgen om het bereik ervan te vergroten. De organisatoren dringen er op aan dat de deelnemende chauffeurs fatsoenlijk demonstreren en zich niet bedienen van agressie of geweld. 

Terug naar Berichten