Directeur TCA: Gelijk speelveld voor alle taxidiensten

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 10/01/2019

Directeur TCA: Gelijk speelveld voor alle taxidiensten

In de dynamische taximarkt van Amsterdam valt volgens Hedy Borreman, directeur van Taxi Centrale Amsterdam, nog een hoop te winnen. Zo ligt de focus van de gemeente volgens haar vooral op de Toegelaten Taxi Organisaties en de opstapmarkt, terwijl juist daarbuiten van alles misgaat. Borreman zou dan ook graag een gelijk speelveld voor alle taxidiensten zien en ook de samenwerking met de gemeente kan in haar ogen naar een hoger plan worden getild.

Hedy Borreman werkte een klein jaar bij TCA toen ze in mei 2017 directeur werd. Ze hield zich toen al bezig met het maken van marketingplannen voor de organisatie. Het directeurschap bood haar de kans om die plannen ook uit te voeren en TCA weer op de kaart te zetten, zoals ze het zelf destijds formuleerde. Voor de buitenwereld werd dat bijvoorbeeld zichtbaar in vaste ritprijzen en het in het zonnetje zetten van de 250 miljoenste passagier. Intern is er nog meer nadruk komen te liggen op kwaliteit en optimaal inspelen op de uitdagingen in de buitenwereld.

Een goed voorbeeld daarvan is elektrificering. TCA heeft een programma in het leven geroepen om het voor de aangesloten chauffeurs beter mogelijk te maken een elektrische taxi aan te schaffen. “Dat loopt goed, de teller staat nu op zo’n 170 elektrische taxi’s”, legt Borreman uit. “De beschikbaarheid van voertuigen is echter nog wel beperkt. Daardoor kunnen en willen niet alle chauffeurs nu al de overstap maken.” 

Tekst loopt door onder foto

TCA, Tesla. Foto: TCA

De gemeente wil eigenlijk dat de elektrificering nóg sneller gaat, vertelt Borreman. “Prima om zoiets te vragen van de markt, maar daar moet dan wel iets tegenover staan in bijvoorbeeld de vorm van een veel uitgebreidere laadinfrastructuur en voldoende standplaatsen. Bovendien gaat dit beleid alleen over de Toegelaten Taxi Organisaties, terwijl er in Amsterdam ook heel veel taxi’s rondrijden buiten het TTO-systeem. Dit geven we ook allemaal aan in ons overleg met de gemeente.”

Strijd om taxiklant heeft gevolgen

Met alle ontwikkelingen die er gaande zijn, hebben taxichauffeurs in Amsterdam het niet altijd even makkelijk. Er wordt op aangedrongen dat ze elektrisch rijden, maar de beschikbaarheid van voertuigen en laadpalen is gering terwijl de actieradius van de auto’s nog beperkt is. De btw is verhoogd, de BPM-teruggaveregeling wordt afgeschaft en met de enorme aantallen taxichauffeurs in de hoofdstad is er simpelweg een strijd om de taxiklant gaande. En dat heeft zijn gevolgen, merkt Borreman.

“Met alles wat er speelt, zien we wel steeds vaker dat chauffeurs zich nog eens goed beraden op de vraag of ze wel door willen gaan in dit werk. Zeker met de platformen die taxivervoer tegen goedkope prijzen aanbieden, zoals Uber en ViaVan, is het vaak knokken voor je inkomen. Voor de consument werkt het, dat snap ik. Maar er is een schaduwzijde, want die chauffeur die dat goedkope ritje rijdt moet ook genoeg kunnen verdienen.”

Komt het van twee kanten?

Concurreren met aanbieders als Uber en ViaVan is eigenlijk niet mogelijk voor TCA. “En dat willen we ook niet”, benadrukt Borreman. “Wij bemiddelen net als die platformen op het gebied van taxiritten, maar dan wel met een goede balans tussen een aantrekkelijke ritprijs en de mogelijkheid voor aangesloten chauffeurs om genoeg te verdienen. Voor de ritverdeling betalen chauffeurs een vaste contributie en verder zijn ze ons geen commissie verschuldigd.” 

Zoals meer mensen in de traditionele taximarkt pleit Borreman voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van taxivervoer. In een maximering van het aantal taxivergunningen ziet zij ook wel iets, al geeft ze meteen aan dat zoiets in de praktijk lastig te realiseren is. Hoe dan ook: over al deze en andere zaken wordt veel overlegd met de gemeente. Komt het in die gesprekken ook echt van twee kanten?

“Dat gevoel hebben we niet altijd”, erkent Hedy Borreman. “Het komt geregeld voor dat zaken gewoon worden meegedeeld. Later lees je dan terug dat iets in overleg met de TTO’s is besloten, maar dat zeker niet altijd het geval. Zo gaat er een aantal standplaatsen verdwijnen en daar staat niets tegenover. De gemeente Amsterdam is volop bezig met duurzaamheid. Maar er is niets duurzaam aan een taxi die rondjes moet rijden omdat hij niet terechtkan op de standplaats.”

Betalen voor standplaats

Met ingang van 2019 worden de Amsterdamse TTO’s zelf verantwoordelijk voor een deel van het standplaatsmanagement. Er zijn standplaatsen aangewezen waar lang niet alles gaat zoals het moet gaan. De TTO’s moeten van de gemeente zelf aan de slag om dat op te lossen. Volgens Borreman zal dat waarschijnlijk gebeuren met door de TTO’s ingehuurde toezichthouders, met als gevolg dat chauffeurs moeten betalen om op die standplaatsen te staan.

Tekst loopt door onder foto

TCA

“Op zich zijn we niet tegen het idee dat de gebruiker betaalt”, legt Borreman uit. “Maar het zou wel goed zijn als de gemeente een maatstaf ontwikkelt om te beoordelen of TTO’s echt bezig zijn met het waar nodig verbeteren van het gedrag van de chauffeurs. En dat betekent ook dat er wordt ingegrepen als een TTO dat niet of onvoldoende doet. Maar hoe het allemaal gaat uitpakken, dat weten we nog niet. Het wordt één groot leerproces”, voorspelt Borreman. Overigens doen de TCA-chauffeurs veel besteld werk. “Dat betekent dat ze kritisch kunnen zijn op welke standplaatsen ze aandoen. Zij zullen niet zo gauw op de standplaats op het Leidseplein gaan staan, tenzij het daar heel druk is met klanten en de doorlooptijd kort is.”

Bepaalde chauffeurs aanpakken

Voegt die werkwijze met TTO’s nou echt wat toe aan het doel, een betere kwaliteit van het taxivervoer in de opstapmarkt? “Wat mij betreft niet”, is Borreman duidelijk. ”De gemeente heeft hiermee een middel in handen om een bepaalde groep chauffeurs aan te pakken. Tot voor kort werd er eigenlijk niet gekeken naar alle andere chauffeurs die ook in de stad rijden. En als je bedenkt hoeveel taxi’s er in Amsterdam rijden, valt het met de excessen onder TTO-chauffeurs enorm mee.”

“Wat op het moment wel de spuigaten uitloopt is het aantal grote ongelukken met chauffeurs die niet bij een TTO zijn aangesloten maar via platformen hun diensten aanbieden”, vervolgt Borreman. “Dit hele stelsel behoeft hernieuwde aandacht. Helaas lijkt het versoepelen van de regels nu ook de keerzijde aan het licht te brengen.”

Kwaliteit en gedrag

Intussen was er onlangs wel een mooie mijlpaal. Kort voor kerst werd de 250 miljoenste passagier met een TCA-taxi vervoerd. Op vrijdag 21 december viel het uur waarin die rit werd gereden. Tien passagiers die zich in dat uur in een TCA-taxi bevonden, werden uitgenodigd in Café Nol. Daar werd Sofie Bergkotte officieel geselecteerd als passagier nummer 250 miljoen, wat haar een jaar lang gratis reizen met de taxi’s van TCA opleverde. Na deze mijlpaal werkt TCA verder aan zijn doelstellingen.

“Chauffeurs moeten zich er soms nog meer bewust van worden dat ze onderdeel uitmaken van TCA”, legt Hedy Borreman uit. “Met TCA staan we voor kwaliteit en daar hoort bepaald gedrag bij. Aan die bewustwording gaan we nog wat meer werken. Daarnaast hebben we, ook vanwege het TTO-systeem, het liefst dat mensen via onze app een taxi bestellen. Daar zetten we sterk op in, ook met partners als hotels en beursorganisaties. Verder zijn we aangesloten op apps als Tranzer en Whim en doen we mee aan de Mobility as a Service-pilot in Amsterdam, zodat we mee blijven gaan in de ontwikkelingen van de mobiliteitsmarkt.”

Terug naar Berichten