Draadloos snelladen voor elektrische taxi’s in Oslo

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 26/03/2019

Draadloos snelladen voor elektrische taxi’s in Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo krijgt als eerste ter wereld een draadloos systeem voor het snel opladen van elektrische taxi’s. De taxi’s worden opgeladen terwijl ze zich op de standplaats bevinden.

Het systeem bestaat uit platen die in de weg bij taxistandplaatsen worden geplaatst. Met inductie wordt de stroom naar ontvangers in de taxi’s geleid. Hiermee wordt het probleem omzeild dat er bij een vast punt moet worden opgeladen. De taxi’s worden opgeladen terwijl ze in de rij staan. En dat proces gaat gewoon door als ze langzaam optrekken naar het voorste punt van de standplaats.  

Zo gaat er dus geen tijd verloren met het opladen, want dat gebeurt terwijl de chauffeurs doen wat ze altijd doen op de standplaats: wachten op de volgende klant. Het zoeken naar een beschikbare laadpaal is daardoor ook niet meer nodig. En in tegenstelling tot nu stoten de taxi’s tijdens het wachten geen schadelijke stoffen meer uit, aldus Fortum.

Uitstootvrij in 2023

Het systeem wordt gerealiseerd door energiebedrijf Fortum, de stad Oslo en het Amerikaanse Momentum Dynamics. In Oslo moeten alle taxi’s in 2023 uitstootvrij zijn, wat nog twee jaar eerder is dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Het draadloze systeem voor snelladen moet die overgang naar elektrisch rijden zo soepel mogelijk laten verlopen. 

De taximarkt wordt in dit verband als een startpunt gezien. Volgens de bedenkers van het systeem is hiermee een manier gevonden waarbij taxiondernemers geen tijd meer verliezen aan het opladen van hun elektrische taxi’s, waardoor ze veel aantrekkelijk in het gebruik worden. Het systeem kan in principe wereldwijd worden uitgerold en biedt ook mogelijkheden voor draadloos snelladen van andere voertuigen dan taxi’s.

Terug naar Berichten