Drugsdealer mag taxi houden

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 05/09/2017

Drugsdealer mag taxi houden

Een man die zijn taxi gebruikte voor het dealen van drugs is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 143 dagen, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. De rechter vond het echter te ver gaan om de auto permanent in beslag te nemen. 

Aan de man werden meerdere feiten op het gebied van drugshandel ten laste gelegd, maar uiteindelijk werd slechts één aspect van de tenlastelegging bewezen verklaard. De officier van justitie had al vrijspraak geëist voor de andere vermeende handelingen en de rechtbank is daarin meegegaan.

Toch gaat de man niet vrijuit. In een periode van enkele maanden tussen eind 2016 en begin 2017 zou hij aan verschillende mensen drugs hebben verkocht. De rechtbank acht bewezen dat hij zich gedurende een periode van twaalf weken met de handel in cocaïne heeft beziggehouden. Dat is een ‘ernstig strafbaar feit’, waarbij de verdachte zich niet bekommerde om de gezondheid van de gebruikers en de negatieve gevolgen van handel in en gebruik van cocaïne voor de samenleving.

Ander werk gevonden

Volgens de richtlijnen kan voor een dergelijk vergrijp een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden worden opgelegd. Zo ver hebben officier van justitie en rechter niet willen gaan, want er is sprake van persoonlijke omstandigheden die een lagere straf rechtvaardigen. De verdachte is de afgelopen vijf jaar niet voor strafbare feiten veroordeeld. Hij woont samen met zijn vriendin, met wie hij een jong kind heeft. En sinds zijn vrijlating in afwachting van de rechtszaak heeft hij ander werk gevonden.

De rechtbank vindt dat deze postieve ontwikkelingen niet moeten worden tenietgedaan met een gevangenisstraf. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat hij wegkomt met zijn misstap. Conform de eis van de officier van justitie legt de rechtbank daarom een gevangenisstraf op van 143 dagen, waarvan honderd dagen voorwaardelijk. Gaat hij binnen twee jaar wederom in de fout, dan moet hij die honderd dagen alsnog uitzitten. Bovendien moet hij een taakstraf van 200 uur uitvoeren.

Drugs rondbrengen

Wat hem dus ook bespaard blijft, is de permanente beslaglegging op zijn auto. Die schafte hij enkele jaren geleden voor zo’n 10.000 euro aan om er taxiritten mee te rijden, iets wat de man anderhalf jaar lang fulltime heeft gedaan. De auto werd in beslag genomen omdat hij deze ook heeft gebruikt voor het rondbrengen van drugs, al gebeurde dat op kleine schaal in een betrekkelijk korte periode. Als de auto volgens de eis van de officier van justitie verbeurd zou worden verklaard, zou dat de man in de ogen van de rechter onevenredig hard treffen. Daarbij speelt ook nog eens mee dat hij schulden heeft. Om het allemaal niet erger te maken dan het is, bepaalt de rechter dan ook dat de taxi wordt teruggegeven aan de man.

Terug naar Berichten