Drugsvervoer met taxi leidt tot 18 maanden cel

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 20/03/2019

Drugsvervoer met taxi leidt tot 18 maanden cel

Een taxichauffeur is voor het vervoeren van 10,5 kilo heroïne met zijn taxi veroordeeld tot achttien maanden cel.  De officier van justitie had om een celstraf van dertig maanden gevraagd.

Het voorval dat tot de bestraffing heeft geleid, vond in de periode van eind april tot en met begin mei 2017 plaats. De politie observeerde toen een woning in Rotterdam vanwege het vermoeden dat daar in verdovende middelen werd gehandeld. Op de laatste dag van de observatie kwam de man in zijn taxi bij de woning aanrijden. Hij parkeerde zijn taxi, ging het gebouw binnen en kwam daarna weer met een tas naar buiten. Die plaatste hij in zijn kofferbak, om vervolgens weg te rijden.

Kort daarna werd de taxichauffeur door de politie aangehouden. De tas in zijn kofferbak bleek 10,5 kilo heroïne te bevatten. Ook was er een medeverdachte aan boord. In de geobserveerde woning werden drugs, geld, een vuurwapen en munitie aangetroffen. Naast de twee mannen in de taxi werden er nog diverse andere verdachten aangehouden.

Eigen gebruik niet logisch

De taxichauffeur gaf aan dat hij niet in de tas had gekeken en dus ook niet wist dat hij drugs vervoerde. Dat er wel sprake zou zijn van opzet, zou alleen ondersteund worden door een verklaring van een medeverdachte. Die verklaring wilde de advocaat graag laten uitsluiten van het bewijs, maar daar ging de rechter niet in mee. 

Volgens de rechter is duidelijk dat de taxichauffeur willens en wetens drugs vervoerde. Het ging om een dusdanige hoeveelheid dat eigen gebruik niet logisch is, maar verdere verspreiding van de heroïne wel. Dat proces gaat hand in hand met andere vormen van criminaliteit en het gebruik van de drugs is een gevaar voor de volksgezondheid, aldus de rechter. De taxichauffeur wordt daarom veroordeeld tot anderhalf jaar onvoorwaardelijke celstraf, met aftrek van de tijd die hij al in voorarrest heeft uitgezeten.

Terug naar Berichten