Elektrische taxi mogelijk interessantere occasion dan diesel

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 11/06/2019

Elektrische taxi mogelijk interessantere occasion dan diesel

Een tweedehands taxi verkopen kan, vanwege de hoge kilometerstand van het voertuig, lastig zijn. Met elektrische taxi’s wordt dat wellicht een ander verhaal. Een nieuw onderzoek wijst namelijk uit dat elektrische auto’s hun waarde beter behouden dan vergelijkbare benzine- en dieselmodellen.

Er worden steeds meer nieuwe elektrische auto’s verkocht. De komende jaren zal dus ook het aanbod in elektrische occasions flink toenemen. ING Economisch Bureau deed onderzoek naar deze ontwikkelingen en verwacht dat in 2025 een kwart van de occasionkopers de voorkeur zal geven aan een elektrische auto. De vraag zal volgens ING groter zijn dan het aanbod, waardoor de prijzen zullen stijgen. En daardoor zullen tweedehands elektrische auto’s hun waarde beter behouden dan auto’s op diesel en benzine.

Goed voor de restwaarde

ING schat in dat elektrische auto’s na vijf jaar nog 40 tot 50 procent van hun nieuwwaarde behouden. Bij auto’s op benzine is dat 35 tot 42,5 procent en bij diesels zelfs maar 27,5 tot 35 procent. Max Erich, sectoreconoom automotive bij ING: “Er komen steeds meer volledig elektrische auto’s met een actieradius van zo’n 400 kilometer. Die worden nu vooral nieuw als auto van de zaak ingezet. Onderzoek onder consumenten wijst uit dat elektrische auto’s met zo’n actieradius ook over vijf jaar op de occasionmarkt populair zullen zijn. Die populariteit is goed voor de restwaarde.”

Deze ontwikkelingen openen ook perspectieven voor de handel in tweedehands taxi’s. Deze worden immers na een bepaald aantal jaren of gereden kilometers afgeschreven. Door de vaak hoge kilometerstand zijn deze voertuigen niet altijd even interessant voor verkoop aan particulieren. 

Maar de taximarkt gaat volop mee in de opkomst van de elektrische auto. Denk aan Amsterdam, waar werk wordt gemaakt van uitstootvrij vervoer in de binnenstad. In de opstapmarkt van de hoofdstad rijden inmiddels meer dan duizend elektrische taxi’s rond. Ook op Schiphol rijden volop elektrische taxi’s en steeds meer vervoersbedrijven elektrificeren hun vloot geheel of zelfs gedeeltelijk. Veel van die auto’s komen de komende jaren als occasion op de markt.

Sterke punten

Vervolgens is het van belang om de auto onder de aandacht te brengen. De nadruk leggen op de sterke punten van het voertuig kan met behulp van Autoverleden.nl. Deze site helpt particulieren bij het vinden van een betrouwbare tweedehands auto door middel van een kentekencheck. “Deze check is een belangrijke factor in het aankoopproces en het advies over het autoverleden”, legt Ben Veenman van Autoverleden uit. “Een taxi met een hoge kilometerstand zal altijd minder goed uit de bus komen dan een vergelijkbare auto met een lagere kilometerstand en dit wordt vertaald in de verkoopwaarde.”

Dat is dus iets om rekening mee te houden, ongeacht of het een elektrische taxi of een voertuig op brandstof betreft. ABC heeft ook nog wat tips voor taxiondernemers om de verkoopwaarde van de taxi te optimaliseren. “Het is bijvoorbeeld aan te raden om het interieur bij aanschaf af te dekken en de auto te wrappen om de lak te beschermen”, vertelt Veenman. “Verder is het belangrijk om het onderhoud volledig volgens het boekje te doen en alles te bewaren en over te dragen. En het is goed om de kilometerstand van het voertuig aan te tonen middels een RDW-rapport.” 

Terug naar Berichten