Extra maatregelen tegen discriminatie door taxichauffeurs

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 08/07/2019

Extra maatregelen tegen discriminatie door taxichauffeurs

De gemeente Amsterdam en de taxisector nemen in aanloop naar Pride Amsterdam maatregelen om discriminatie door taxichauffeurs tegen te gaan. Aanleiding hiervoor is dat een taxichauffeur vorig jaar tijdens de Pride weigerde een dragqueen te vervoeren.

Dat incident haalde veel media en leidde al snel tot excuses van en een verzoenend gesprek met de chauffeur in kwestie, die is aangesloten bij TCS. Bovendien is besloten van het incident te leren en in te zetten op voorkoming in de toekomst. De gemeente en de taxisector hebben daarom samen met het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam een aantal maatregelen genomen.

De bij Amsterdamse Toegelaten Taxiorganisaties (TTO’s) en andere platforms aangesloten medewerkers spreken hun chauffeurs aan op discriminatie, zo luidt één van de afspraken. “Bij het signaleren van discriminatie volgen maatregelen, die per bedrijf worden bepaald”, aldus de tweede maatregel. En tot slot: “Alle taxiorganisaties wijzen één medewerker aan die werkt aan bewustwording onder de collega’s.”

Uitgemond in iets positiefs

Jennifer Hopelezz, de dragqueen die vorige jaar door de taxichauffeur werd geweigerd, is blij dat de nare gebeurtenis van vorig jaar deze draai heeft gekregen: “Het was helaas geen geïsoleerd incident maar dagelijkse realiteit voor drags, fetisjisten, transgenders en iedereen die opvalt. Ik ben blij dat dit uiteindelijk uitmondt in iets positiefs dat er hopelijk voor zorgt dat taxi’s in Amsterdam veilig zijn voor alle inwoners van deze stad.”

Gamis el Bouakili, directeur van TCS, zegt het volgende over de gemaakte afspraken: “Het gaat in feite om het behandelen van mensen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Dat ondertekenen we hier vandaag en die boodschap willen we uitdragen.”

Terug naar Berichten