Film over roerige UberPop-periode in Nederland

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 11/09/2017

Film over roerige UberPop-periode in Nederland

Op NPO2 wordt maandagavond de documentaire ‘Taxibotsing’ uitgezonden. In deze film van Frans Bromet is te zien hoe met name de illegale dienst UberPop voor veel onrust zorgde in de taximarkt in de grote steden. De documentaire werd opgenomen in de periode dat UberPop in Nederland al verboden was door de rechter, maar intussen was de dienst nog wel gewoon beschikbaar.

Bromet is een bekende Nederlandse filmmaker. De kenmerkende manier waarop hij praat en vragen stelt maakt dat het altijd duidelijk is of een film door hem gemaakt is. Dat geldt ook voor ‘Taxibotsing’, waar hij de wereld induikt van de straattaxibranche in de afgelopen twee jaar. Bromet heeft met zijn nieuwste film in beeld willen brengen wat de komst van een speler als Uber naar de Nederlandse markt teweeg heeft gebracht onder de traditionele taxichauffeurs.

Optreden tegen UberPop

Dat is, zo bevestigt ook de documentaire, vooral veel onrust. Bromet reed bijvoorbeeld mee met een paar min of meer oude rotten, mannen die ook ruim vóór de liberalisering van 2000 al hun ritten in de hoofdstad reden. Deze mensen zijn als het ware perfect gecast: ze hebben alle veranderingen gezien en weten in betrekkelijke rust en op beschouwende wijze uit te leggen wat er volgens hen zoal aan schort.

Bromet stak ook zijn licht op in Utrecht en Rotterdam. In die eerste stad om te kijken hoe een ILT-controle in zijn werk gaat en of de inspectiedienst wel optrad tegen UberPop. Die dienst was immers al verboden maar nog wel beschikbaar. In Rotterdam filmde Bromet hoe diverse chauffeurs op hun manier aan een UberPop-chauffeur lieten weten wat ze van zijn werk vonden.

Aanvaring

Overigens wist de filmmaker ook een UberPop-chauffeur te strikken die meewerkte aan de documentaire, en een journalist van NRC zorgt voor de nodige achtergronden over Uber. Gedurende de films komen ook de diverse pogingen van Bromet aan bod om met Uber in contact te treden. Tot een interview komt het niet, tot een kleine aanvaring wel. Dat en meer is te zien in ‘Taxibotsingen’, dat maandagavond op NPO2 wordt uitgezonden van 20.55 uur.

Terug naar Berichten