FNV Taxi lanceert app voor bijhouden gewerkte uren

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 25/07/2018

FNV Taxi lanceert app voor bijhouden gewerkte uren

In de taxibranche is er vaak onenigheid over hoeveel loon er precies moet worden uitbetaald. Daarom heeft FNV Taxi een app op de markt gebracht waarmee werknemers van taxibedrijven uren kunnen bijhouden en hun loon kunnen berekenen. Vervolgens kan dit worden vergeleken met wat er op de salarisstrook staat.

Volgens Rufus Kohn is niet alle gewerkte uren uitbetaald krijgen de grootste klacht onder werknemers in de taxibranche. Hij geeft een voorbeeld van een oorzaak: “Als een werkgever vindt dat een chauffeur op een bepaalde plek te lang heeft stilgestaan, dan gaat er wat van de uren af. Het is vaak lastig en tijdrovend om te achterhalen waarom iemand precies heeft stilgestaan, zowel voor de werkgever als de werknemers. Maar met deze app kunnen chauffeurs dat allemaal zelf bijhouden. Inclusief notities bij afwijkingen, zoals langer stilstaan dan gepland.”

Ruimte voor discussie

Als een werknemer zijn of haar uren bijhoudt in de app, rolt daar een indicatie van het te ontvangen loon uit. Is dat een heel ander bedrag dan wat er op de loonstrook staat, dan kan de persoon in kwestie zelf achterhalen waar dat verschil vandaan komt. “Chauffeurs kunnen op deze manier beter aantonen welke uren ze gewerkt hebben en dus betaald zouden moeten krijgen”, legt Kohn uit. “Natuurlijk kan de uitkomst ook zijn dat het loon klopt. Maar als er verschillen zijn, biedt de informatie in de app in elk geval een instrument om de discussie mee aan te gaan.”

Goedkoper inschrijven op aanbestedingen

Vorig jaar haalde FNV als geheel in alle sectoren zo’n 100 miljoen euro aan te weinig betaald loon en aanverwante geldstromen op. “Ook in de taxibranche blijft veel geld bij werkgevers liggen dat eigenlijk voor werknemers is bedoeld”, stelt Kohn. “En het enige gevolg van dat korten op salarissen is dat bedrijven nog goedkoper kunnen inschrijven op aanbestedingen. Dat houdt de negatieve prijsspiraal in stand en dat is in het nadeel van iedereen in de branche. Door te zorgen dat je uitbetaald krijgt waar je recht op hebt, kun je als werknemer dus ook helpen het tij te keren.”

Na de lancering kende de app wat opstartproblemen, maar die zijn volgens FNV Taxi al grotendeels opgelost. Ook andere feedback van gebruikers wordt verwerkt om de app beter te laten werken. De app is verkrijgbaar bij Google Play en in de App Store.

Terug naar Berichten