Geen nieuwe VOG taxichauffeur wegens hennepteelt en snelheidsboete

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 26/04/2019

Geen nieuwe VOG taxichauffeur wegens hennepteelt en snelheidsboete

Een taxichauffeur die zich in recente jaren schuldig maakte aan hennepteelt en een snelheidsovertreding, zag zijn aanvraag voor een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag worden afgewezen. Ook in hoger beroep veranderde er niets aan die uitkomst.

Zonder Verklaring Omtrent Gedrag krijgt iemand geen chauffeurskaart en kan hij of zij niet werken als taxichauffeur. De man was op het moment dat hij een nieuwe VOG aanvroeg al zes jaar actief als taxichauffeur. Hij was hiermee kostwinner voor zijn gezin en hij had ook investeringen gedaan om het werk te kunnen uitvoeren. 

Hij deed zijn VOG-aanvraag in het kader van continue screening en stelt al jarenlang goed als taxichauffeur te functioneren. Zijn verzoek had volgens hem minder makkelijk afgewezen moeten worden omdat het geen eerste aanvraag was. Dat het niet om een eerste aanvraag ging, vindt het gerechtshof echter niet relevant. De continue screening is er juist om te voorkomen dat mensen een VOG krijgen en vervolgens strafbare feiten plegen zonder dat de VOG in het gedrang komt.

Hennepteelt

Bij een VOG-aanvraag mag vijf jaar worden teruggekeken naar eventuele overtredingen en veroordelingen. Gedurende de periode dat hij als taxichauffeur werkte, werd hij de man voor diverse overtredingen veroordeeld. Nog geen twee jaar geleden kreeg hij voor betrokkenheid bij hennepteelt een taakstraf opgelegd. Een klein jaar eerder leverde een snelheidsovertreding hem een boete van 450 euro op.

Omdat deze zaken in zijn verleden werden aangetroffen, was er ook aanleiding om verder terug te kijken. In 2008 werd hij verdacht van openlijke geweldpleging, wat toen met een schikking werd afgehandeld, zo bleek uit het nadere onderzoek.

Recent verleden

Ook zijn persoonlijke omstandigheden brachten geen reden met zich mee om de aanvraag niet af te wijzen. Hij is veroordeeld voor hennepteelt. Dat het niet om handel ging maar om een overtreding in de privé-sfeer, neemt niet weg dat hij de Opiumwet heeft overtreden. Bovendien gebeurde dat in het recente verleden. De forse snelheidsovertreding is een jaartje langer geleden, maar is wel bij uitstek een overtreding die niet past bij iemand die werkt als taxichauffeur. Het afwijzen van zijn VOG-aanvraag was dan ook terecht, oordeelt het gerechtshof.

Lees ook: Weigering VOG taxichauffeur houdt eigenlijk altijd stand

Terug naar Berichten