Gemeenten Gooi- en Vechtstreek overwegen eigen vervoersorganisatie

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 09/04/2019

Gemeenten Gooi- en Vechtstreek overwegen eigen vervoersorganisatie

Acht gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek willen hun doelgroepenvervoer mogelijk in eigen beheer gaan organiseren. Zo’n vervoersorganisatie zou moeten zorgen voor de invloed op kwaliteit en efficiëntie die de gemeenten nu menen te missen.

Binnen het regioverband werken acht gemeenten samen: Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. Het vervoer is onderverdeeld over diverse contracten en vervoerders. De gemeenten hebben naar hun idee te weinig grip op de kwaliteit en efficiëntie. Daarom word nu door de Regio G&V onderzocht hoe het doelgroepenvervoer anders kan worden georganiseerd, meldt de Gooi- en Eemlander.

Aanvankelijk was het idee om te kijken naar regionale bundeling van het vervoer. Het onderliggende idee is dat de gemeenten bij die aanpak beter kunnen inspelen op klachten en sturen op kwaliteit. Maar naarmate het onderzoek vorderde, bleek die bundeling niet alle oplossingen te bieden. Met zoveel verschillende contracten één startdatum vinden is bijvoorbeeld lastig, net als tussentijds bijsturen.

Rechtstreeks sturen

Vervolgens ontstond het idee om het vervoer in eigen beheer te nemen en onder te brengen bij het regionale samenwerkingsverband. De verwachting is dat de gemeenten binnen die aanpak wél rechtsreeks op kwaliteit kunnen sturen als ze dat nodig vinden. Ook wordt van zo’n eigen vervoersorganisatie verwacht dat deze de efficiëntie ten goede komt.

Of dat ook zo is, wordt de komende tijd onderzocht. Ook andere mogelijkheden om het doelgroepenvervoer in de acht gemeenten te verbeteren, worden in dat onderzoek meegenomen. Dat er een nieuwe opzet moet komen is voor de gemeenten wel duidelijk, maar eerder dan in 2021 hoeft deze niet te worden verwacht.

Terug naar Berichten