Gevoelige informatie leerlingen openbaar via aanbestedingen

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 05/09/2017

Gevoelige informatie leerlingen openbaar via aanbestedingen

Bij de aanbestedingen van het leerlingenvervoer in 21 gemeenten zijn van 1.800 kinderen veel meer gegevens dan nodig op TenderNed gepubliceerd. Het gaat om gedetailleerde informatie als huisadressen, scholen en roosterinformatie. De gemeenten hebben ten onrechte de gegevens van de leerlingen niet geanonimiseerd.

Dat de informatie op straat is komen te liggen, is ontdekt door RTL Nieuws. Bij de openbare aanbesteding van het leerlingenvervoer is gebruikelijk om rittenlijsten te verstrekken. Op basis daarvan kunnen vervoerders de af te leggen afstanden bepalen en dat meenemen in hun inschrijving. Het is echter gebruikelijk om de namen van deze rittenlijsten af te halen alvorens de aanbesteding wordt gepubliceerd. De 21 gemeenten (hieronder een overzicht) hebben dat niet gedaan.

Beperking of aandoening

De informatie die bekend is geworden betreft geboortdata, woonadressen, roostertijden en schoollocaties. Daar kunnen weer andere zaken uit worden afgeleid: het type school en daarmee de beperking of aandoening van de leerling in kwestie. Dat is immers gevoelige informatie waarvan veel ouders helemaal niet willen dat iedereen erover kan beschikken. De documenten op TenderNed zijn immers voor iedereen te raadplegen.

Weinig oog voor privacy

De Autoriteit Persoonsgevens vindt dat de gemeenten meer informatie hebben vrijgegeven dan nodig was. Zelf geven de meeste gemeenten in een reactie aan RTL Nieuws aan dat er inderdaad te weinig oog is geweest voor de privacy van leerlingen. Het gaat om de volgende gemeenten: Aalburg, Amersfoort, Dronten, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hillegom, Katwijk, Lisse, Molenwaard, Noordwijk, Noordwijkerhout, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Rhenen, Teylingen, Valkenswaard, Veenendaal, Voorschoten, Wassenaar en Zederik.

Wil je alles weten over de ontwikkelingen in het Nederlandse doelgroepenvervoer? Schrijf je dan nu in voor het Nationaal Congres Contractvervoer 2017. Dit kan nog tot en met vrijdag 8 september met vroegboekkorting.

Terug naar Berichten