Hogere btw is bijna een feit

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 20/12/2018

Hogere btw is bijna een feit

Per 1 januari gaat de btw op personenvervoer omhoog van 6 naar 9 procent. Dat resulteert in hogere ritprijzen en daarmee in een toch weer wat slechtere marktpositie van de taxi, vreest KNV. Volgens de Belastingdienst is er voor meer dan de helft van de ondernemers die met de verhoging te maken krijgt nog werk aan de winkel.

De verhoging van het lage btw-tarief is een maatregel van het huidige kabinet die onder meer het personenvervoer treft. Mede door deze verhoging worden de maximumtarieven voor taxivervoer per 1 januari met 5,75 verhoogd, zo bleek afgelopen september. Niet veel later verscheen er een rapport waaruit bleek dat de verhoging van het btw-tarief niet zou leiden tot een sterke afname van het aantal taxiritten. Belangrijkste reden: voor een groot deel van het taxivervoer is er eigenlijk geen alternatief.

Niet kunnen verrekenen

Feit blijft dus wel dat taxiondernemers met de btw-verhoging te maken krijgen. Volgens Hubert Andela van KNV Taxi en Zorgvervoer is de praktische kant daarvan te overzien. “Vervelender is het feit dat de ritprijs omhoog gaat voor consumenten en organisaties die de btw niet kunnen verrekenen. Dat maakt de relatieve positie van taxi ten opzichte van andere vervoersopties toch wat slechter.”

Andela geeft aan dat de meeste ondernemers die met een taxameter werken die automatisch kunnen laten aanpassen als 2018 in 2019 verandert. Zo is er een leverancier van taxameters die een update voor de klanten heeft waarin die aanpassing is geprogrammeerd. “Als er taxameters zijn waar het handmatig moet worden aangepast, dan is het natuurlijk lastiger doorvoeren. Dan moet je bij klanten die na middernacht op 1 januari een bon willen het btw-percentage handmatig aanpassen. En in je boekhouding zul je die ritten met 3 procent extra btw moeten verwerken.”

Offertes en facturen

De Belastingdienst liet onderzoeken hoe ver ondernemers zijn met de btw-verhoging. Bijna 80 procent is zich van die verhoging bewust. Maar 53 procent heeft nog niet alle veranderingen doorgevoerd die nodig zijn. De Belastingdienst adviseert onder meer om het btw-tarief op offertes en facturen aan te passen. Ook is het verstandig om na te gaan welke klanten btw zelf kunnen aftrekken en welke niet, want dat kan invloed hebben op de prijs die wordt gerekend. Een andere aanbeveling is dat ondernemers nagaan of hun boekhoudprogramma of andere software nog op het nieuwe btw-tarief moet worden aangepast.

Lees ook:

Terug naar Berichten