ILT krijgt meer geld voor handhaving en toezicht

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 04/06/2019

ILT krijgt meer geld voor handhaving en toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport krijgt geld voor extra handhavers en om te investeren in nieuwe kennis en technologie. Er komen meer dan honderd handhavers, toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren bij de komende jaren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt het geld in delen beschikbaar. Dit jaar krijgt de ILT er 10 miljoen euro bij en in 2020 nog eens 12 miljoen euro. Vanaf dat jaar komt er ook structureel 15 miljoen euro per jaar bij, wat betekent dat de begroting van de inspectiedienst met zo’n 10 procent wordt verhoogd.

Risicogericht

ILT hanteert tegenwoordig zo veel mogelijk een risicogerichte aanpak en het extra geld wordt met name daarvoor ingezet. Dat wordt met name vertaald in nieuwe handhavers, toezichthouders en opsporingsambtenaren. De risicogerichte aanpak en de bijbehorende nieuwe manier van inspecteren is ook op de taxisector van toepassing.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft zich mede op verzoek van de Tweede Kamer hard gemaakt voor extra budget voor de ILT. “Met het extra geld kan de inspectie het aantal handhavers flink uitbreiden. Ook kan de inspectie hiermee extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de controle verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de regels die we hebben om mens en milieu goed te beschermen.”

Boordcomputer taxi

Om in de taxisector goed te kunnen handhaven, is de ILT sterk afhankelijk van informatie uit de boordcomputer taxi. Er zijn onder meer pilots geweest met het op afstand uitlezen van de BCT’s. Het invoeren van de nieuwe manier van handhaven bleek eerder dit jaar echter vertraagd te zijn. De ILT verwacht de handhaving in de taxisector in de tweede helft van dit jaar op het gewenste niveau te krijgen.

Lees ook: BCT functioneert nog steeds niet zoals bedoeld

Terug naar Berichten