ILT spoort twintig foute taxibedrijven op, KNV reageert positief

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 11/10/2018

ILT spoort twintig foute taxibedrijven op, KNV reageert positief

De Inspectie Leefomgeving en Tranport (ILT) heeft vorige week bij een uitgebreide oprolactie in Amsterdam zeker twintig malafide taxibedrijven opgespoord. Daarbij zijn sinds vorige week tientallen taxi’s in beslag genomen. KNV heeft positief gereageerd op de handhavingsacties van ILT.

Volgens ILT ontstaat er in de hoofdstad een nieuw soort fraude, waarbij ‘in het taxiregister’ een ‘prachtig bedrijf’ staat, maar na controle vreemde zaken worden ontdekt. De bedrijven hebben gemiddeld tussen de twintig en zeventig taxi’s rondrijden, verklaarde de Inspectie tegenover het AD.

Gecoördineerde aanpak

Met een nieuwe gecoördineerde aanpak probeert de ILT samen met experts van het politieteam Dienst Infra Amsterdam, het OM en de Belastingdienst de fraude in kaart te brengen. Vaak hebben de taxi’s geen goede Boordcomputer Taxi (BCT) geïnstalleerd en zijn chauffeurs niet op de hoogte van voor wie ze rijden. Door zich niet aan de regels te houden maken de bedrijven meer winst, maar dit gaat ten koste van de chauffeurs.

Werkgeversvereniging KNV is blij met controles die ILT heeft uitgevoerd. Directeur Hubert Andela van KNV: “Wij vragen al jaren om meer handhaving op het gebruik van de BCT. De taxisector heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in dit systeem, maar er werden de afgelopen jaren nauwelijks controles uitgevoerd. Leden van ons vertellen dat ze taxi’s rond zien rijden waarin bijvoorbeeld de kabels van de BCT zijn doorgeknipt.”

Daarnaast geeft Andela aan dat het positief is dat ILT en de belastingdienst gezamenlijk controles uitvoeren, zodat taxibedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben gelijk kunnen worden aangepakt.

Terug naar Berichten