In 2020 moet elke taxichauffeur in Vlaanderen Nederlands spreken

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 12/12/2018

In 2020 moet elke taxichauffeur in Vlaanderen Nederlands spreken

De taxiwetgeving in Vlaanderen wordt definitief aangepast. De tarieven worden vrijgegeven en het maximum van één taxivergunning per 1.000 inwoners van een gemeente verdwijnt. Ook moet elke taxichauffeur Nederlands kunnen spreken met zijn of haar klanten. De veranderingen moeten in 2020 ingaan.

Ben Weyts, de Vlaamse minister van mobiliteit, is al een tijdlang bezig met het hervormen van de taximarkt in Vlaanderen. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat per 1.000 inwoners van een gemeente slechts één taxivergunning wordt afgegeven. In diverse steden is daardoor zelfs een wachtlijst voor zo’n vergunning. En aan zo’n document is weer een beperkende maatregel verbonden: wie bijvoorbeeld een vergunning in Gent heeft, mag daarmee geen passagiers oppikken in andere gemeenten.

Taxirit relatief duur

In het nieuwe systeem worden beide beperkingen losgelaten. Dat geldt ook voor de tarieven voor een taxirit. Door afscheid te nemen van de vaste tarieven, zou er meer ruimte moeten komen voor marktwerking. Een ritje met de taxi in Vlaanderen wordt namelijk als relatief duur ervaren. Weer een ander aspect van de aangepaste wetgeving is dat taxichauffeurs Nederlands met hun passagiers moeten kunnen spreken. Ook wordt de regeldruk voor taxiondernemers minder.

Nu heeft de regering van Vlaanderen groen licht gegeven voor de plannen van Weyts, zo meldt De Standaard. Daarmee is de weg vrij om de veranderingen niet later dan 2020 door te voeren. De minister wil daarmee vooral bereiken dat er meer taxi’s tegen lagere prijzen gaan rijden. Hij spreekt zelf van het ‘democratiseren’ van de sector. Met de veranderingen komt er in Vlaanderen op de taximarkt ook ruimte voor diensten als Uber.

Lees ook:

Terug naar Berichten