Kamervragen over gemiste ziektebehandelingen door late taxi’s

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 02/01/2019

Kamervragen over gemiste ziektebehandelingen door late taxi’s

Het komt geregeld voor dat patiënten hun behandeling in een ziekenhuis missen omdat ze te laat worden opgehaald door taxi’s. Dit lijkt een gevolg te zijn van de lage vergoedingen voor dit vervoer. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil onder meer van minister Bruins weten of hij bereid is minimumtarieven af te spreken om de uitwassen te voorkomen.

Dat het geregeld misgaat, is aan het licht gebracht door Radar Radio. Dit programma kreeg de laatste tijd veel meldingen binnen van mensen die aan kanker en andere ziektes lijden en voor zware medische behandelingen meerdere keren per week naar het ziekenhuis moeten. Daarvoor hebben ze vanuit de zorgverzekering recht op taxivervoer. Dat blijkt echter lang niet altijd goed te verlopen.

Uren wachten

Radar haalt het voorbeeld aan van een vrouw die vijf keer per week naar Amsterdam reist voor behandelingen. De taxi kwam meestal te laat, waardoor ze veel behandelingen miste en soms uren moest wachten op de terugrit. Niet zelden werd haar reis door het taxibedrijf gecombineerd met ander vervoer, omdat het voor de vergoeding van 15 cent per kilometer niet uit zou kunnen. Verzekeraar Menzis sprak het taxibedrijf op de gang van zaken aan en besloot uiteindelijk om de vrouw in kwestie persoonlijk taxivervoer aan te bieden.

Ook andere voorbeelden worden aangehaald. Zo is er een vrouw die na behandeling in het ziekenhuis om 13.00 uur werd opgehaald voor een rit van drie kwartier. Uiteindelijk kwam ze echter pas om 19.00 uur thuis, volledig gebroken van vermoeidheid. Deze en andere uitwassen bewogen Tweede Kamerlid Henk van Gerven om namens de SP vragen te stellen aan Minister Bruins van Medische Zorg.

Recht op individueel vervoer

Hij vraagt zich onder meer af of mensen die vanuit hun verzekering recht hebben op ziekenvervoer er niet gewoon op moeten kunnen rekenen dat het goed wordt uitgevoerd. Ook wil Van Gerven weten of mensen die naar het ziekenhuis moeten voor zware behandelingen het recht hebben om individueel te worden vervoerd, en dus niet in combinatie met passagiers uit andere vervoersstromen.

Van Gerven kijkt in zijn vragen ook naar de vermeende oorzaak: de te lage tarieven waarvoor taxibedrijven het vervoer moeten doen. “Bent u bereid een minimumbasisvergoeding per gereden kilometer af te spreken om uitwassen waarbij patiënten ernstig worden gedupeerd ten gevolge van aanbesteding te voorkomen? Zo nee, waarom niet?”, wil hij van de minister weten.

Terug naar Berichten