Kamervragen over ‘onverzekerbare’ taxichauffeurs

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 10/07/2018

Kamervragen over ‘onverzekerbare’ taxichauffeurs

Tweede Kamerlid Mahir Alkaya wil graag weten of het “opengooien van de taximarkt” er mede voor heeft gezorgd dat het steeds lastiger is geworden om een taxi verzekerd te krijgen. Het SP-Kamerlid heeft daarover vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel. Alkaya vraagt zich ook af of het terecht is dat chauffeurs die verantwoord werken, lijden onder de groep die voor een toename van schades in de sector heeft gezorgd.

Alkaya stelt zijn vragen naar aanleiding van recente berichtgeving dat het nog steeds erg lastig kan zijn om een taxi verzekerd te krijgen. TaxiPro schreef daar rond de jaarwisseling al over en sindsdien lijkt er weinig te zijn veranderd. Steeds minder verzekeraars bieden taxiverzekeringen aan, en degenen die dat nog wel doen rekenen steeds hogere premies. Het resultaat zou zijn dat veel taxi’s onverzekerd of verkeerd verzekerd rondrijden.

Van de staatssecretaris wil Alkaya graag horen hoeveel taxiondernemers nog terecht kunnen bij een reguliere verzekeraar, en hoeveel zich moeten wenden tot De Vereende. Hij is ook benieuwd in hoeverre de huidige situatie met ‘onverzekerbare’ taxichauffeurs het gevolg is van “het opengooien van de taximarkt en het toelaten van nieuwe toetreders als Uber-chauffeurs”, aldus Alkaya.

Toename schadegevallen

Een belangrijke oorzaak van de problemen met taxiverzekeringen wordt gezien in het toegenomen aantal schadegevallen in de straattaximarkt. Deze zouden vooral worden veroorzaakt door veel nieuwe toetreders van de afgelopen jaren, waar de chauffeurs die wel goed en verantwoordelijk rijden de dupe van zouden worden met dure of zelfs onbetaalbare verzekeringen.

Alkaya wil van Snel weten of die toename in schadegevallen inderdaad heeft plaatsgevonden, en in welke mate. Ook is hij benieuwd wat de staatssecretaris er van vindt dat de goeden onder de kwaden lijken te lijden. Hij wil ook dat de staassecretaris met het verbond van verzekeraars gaat praten over de kwestie (als dit nog niet is gebeurd) om te zorgen dat taxiondernemers die zich verantwoordelijk gedragen ook tegen een redelijke tarief kunnen worden verzekerd.

Lees ook:

Terug naar Berichten