Kamervragen SP over Uber en taxiverzekeringen

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 24/01/2019

Kamervragen SP over Uber en taxiverzekeringen

SP-Kamerleden Cem Laçin en Mahir Alkaya willen graag weten wat de regering vindt van de verkeersongevallen waar Uberchauffeurs bij betrokken zijn. Ze zijn onder meer benieuwd of er nog aanvullende maatregelen tegen de taxidienst nodig zijn. Ook willen ze een reactie op de ontwikkeling dat het steeds lastiger en duurder wordt om taxi’s verzekerd te krijgen. De Kamerleden hebben hun vragen deels gebaseerd op TaxiPro-artikelen.

Laçin en Alkaya richten zich tot twee bewindslieden: minister van Financiën Wopke Hoekstra en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De meeste vragen gaan over Uber en zullen op het bordje van Van Veldhoven terechtkomen. De afgelopen week was er veel te doen over het relatief grote aantal verkeersongevallen waarbij Uberchauffeurs betrokken zijn. Zo vielen er bij drie verschillende ongevallen in een maand tijd vier doden. Bij verschillende andere aanrijdingen raakten mensen gewond.

Aanvullende maatregelen

De SP’ers willen onder meer weten of er precieze cijfers zijn over het aantal ongevallen waarbij Uberchauffeurs betrokken zijn. Uber nam eerder deze week enkele maatregelen, waaronder het verhogen van de minimumleeftijd van chauffeurs naar 21 jaar. Laçin en Alkaya zijn benieuwd of Van Veldhoven dat voldoende vindt of dat ze toch aanvullende maatregelen tegen Uber zal nemen. Ze opperen verder dat er wellicht een relatie bestaat tussen de manier waarop Uberchauffeurs moeten werken en het feit dat ze relatief vaak brokken maken.

Het aspect van oneerlijke concurrentie komt ook aan bod. “Deelt u de mening dat er sprake is van oneerlijke concurrentie als online platforms, zoals Uber, niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als reguliere aanbieders van een betreffende dienst; in dit geval taxiritten?” Laçin en Alkaya verwijzen bij hun volgende vraag naar het TaxiPro-interview met KNV-directeur Hubert Andela. “Wat is uw reactie op het voorstel van de voorzitter van het Koninklijk Nederlands Vervoer om de verschillen tussen rijders van Toegelaten Taxi Organisaties en Uber gelijk te trekken zodat sancties bij overtredingen of ongelukken voor beide typen rijders hetzelfde worden?”

Lastiger en duurder

De groep Uberchauffeurs zou ook veel onverzekerden kennen. Bij hun vragen over dit onderwerp halen de Kamerleden de algemene tendens aan dat het steeds lastiger en duurder wordt om taxi’s te verzekeren. De vragen over dit onderwerp zijn bedoeld voor minister Hoekstra, die overigens in een eerder stadium aangaf het probleem met taxiverzekeringen niet te zien. Laçin en Alkaya willen graag weten hoe er kan worden gezorgd dat taxi’s voor een fatsoenlijke prijs verzekerd kunnen worden zodat er ook nog geld kan worden verdiend. 

Terug naar Berichten