Kiwa komt met eigen variant op boordcomputer taxi

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 20/09/2018

Kiwa komt met eigen variant op boordcomputer taxi

Kiwa heeft een alternatief voor de boordcomputer taxi ontwikkeld. Deze ‘boordcomputer op je smartphone’ is volgens Kiwa goedkoper en gebruiksvriendelijker dan de huidige BCT. Het bedrijf stelt dat Traxie, zoals het concept heet, beter geschikt is voor registratie van ritgegevens en handhaving op naleving van de regels. Het is nog niet duidelijk wanneer de applicatie op de markt komt.

Wie in de taxibranche werkzaam is, heeft met Kiwa te maken. Dit bedrijf geeft onder meer de chauffeurskaart, ondernemerskaart en BCT-kaart uit. Maar, zo weet Kiwa ook: niet iedereen is altijd even tevreden over die producten. “Er komt soms ook best wat rompslomp bij kijken: kaart aanvragen, defect melden, nieuwe aanvragen, enzovoorts. Dat zou een stuk beter kunnen en daar kan ons concept aan bijdragen”, legt Gerard Albrecht uit. Hij is bij Kiwa verantwoordelijk voor innovatie, met onder meer Traxie als resultaat.

Kiwa denkt dat er voor registratie van ritgegevens en handhaving betere oplossingen te bedenken zijn de huidige boordcomputers taxi. De ontwikkeling van het eigen concept is dan ook in gang gezet door een uitspraak van voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij gaf tegen het einde van haar ambtstermijn aan dat de BCT op zich voldeed, maar dat er wel ruimte voor verbetering was. Dijksma snapte de onvrede van de markt inzake de BCT maar zag geen goed alternatief. De oplossing van Kiwa moet dat wel bieden.

Gezichtsherkenning

Bij het ontwikkelen van Traxie moest wel aan diverse eisen en randvoorwaarden worden voldaan, legt Albrecht uit. “De chauffeur en de auto moeten bijvoorbeeld aan elkaar worden gekoppeld. Dat doen we op verschillende manieren. De informatie die nu op de chauffeurskaart staat, komt op de smartphone te staan. En door middel van gezichtsherkenning verifiëren we dat de juiste persoon met het juiste account en voertuig aan de slag gaat.”

Een ander punt is dat data centraal staat. Eigenlijk belooft Kiwa registratie van ritgegevens en handhaving op naleving van de taxiregels voor alle betrokkenen makkelijker, flexibeler, gebruiksvriendelijker en een stuk goedkoper te maken dan nu mogelijk is. Daarbij is het wiel ook niet opnieuw uitgevonden. De smartphone wordt bijvoorbeeld aangesloten op de on board diagnostics-poort (OBD) die elke auto van na 2001 aan boord heeft.

Betaalbaar en gebruiksvriendelijk

“De betaalbaarheid van ons concept is een groot voordeel”, vertelt Albrecht. “Als je geen apparaat van 1.000 euro hoeft te kopen dat moet worden ingebouwd, dan scheelt dat een hoop geld. En er zijn maar weinig mensen die geen smartphone hebben, dus aanschafkosten vallen ook weg. Om de applicatie te kunnen gebruiken heb je verder eigenlijk alleen een goed beveiligde OBD-stekker nodig, maar die zijn lang zo duur niet als een fysieke boordcomputer taxi.” Gebruiksvriendelijkheid is een ander belangrijk punt. “Onze applicatie heeft dezelfde menustructuren die elke smartphonegebruiker gewend is.”

Hij stelt dat ook handhaving met Traxie een stuk makkelijker wordt. “Dit maakt het in elk geval mogelijk om gerichter te controleren. Een inspectiedienst krijgt uiteindelijk dezelfde overzichten als nu met de boordcomputer taxi. Maar staan er in een dagrapport afwijkende zaken, dan is het met ons concept een stuk makkelijker om alle gegevens van de chauffeur in kwestie in te zien.”

Van gedachten gewisseld

Kiwa heeft de afgelopen tijd met diverse brancheorganisaties en marktpartijen gesproken, waaronder de ILT. Deze partijen hebben geen rol gespeeld in de ontwikkeling van Traxie. Ook staat nog niets vast over wie op welke manier met de applicatie gaat werken. Maar Kiwa wilde wel graag met deze partijen van gedachten wisselen. De voordelen voor een organisatie als ILT zijn volgens Albrecht duidelijk. “Risicogericht handhaven is voor hen een speerpunt en met Traxie wordt dat beter mogelijk. Tegelijk wordt het transparanter wat er door inspectiediensten met welke informatie wordt gedaan.”

Dan is er nog de belangrijke vraag: mag Kiwa dit doen, wettelijk gezien? Albrecht: “Momenteel staat in de wet vrij strak omschreven wat een boordcomputer taxi is. Om ons concept daar onder te laten vallen, zijn er mogelijk aanpassingen van de wet nodig. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat althans aangegeven. Naast controle op arbeids- en rusttijden vindt het ministerie vooral de betrouwbaarheid van de gegevens belangrijk.”

Marktintroductie

Traxie is nu nog niet op de markt. Eind dit jaar wordt met partijen uit de taximarkt getest of Traxie in de praktijk inderdaad werkt zoals Kiwa verwacht. Dat zal uitmonden in een eindrapport, en als het goed is op enig moment in de marktintroductie. “Het is niet ons doel om de hele markt naar ons toe te trekken, we willen juist een zo breed mogelijk draagvlak creëren voor wat wij hebben bedacht”, legt Albrecht uit. “Als we er alleen onze eigen activiteit mee verbeteren, het uitgeven van de licenties dan is dat al winst voor de gebruikers en onszelf. En als iedereen er beter van kan worden: waarom zouden we dat niet willen?”

Kom ook naar Taxi Expo, het gratis vakevenement voor de taxibranche op donderdag 11 oktober in Houten. Bezoek tientallen exposanten, neem deel aan interessante workshops en maak testritten met de nieuwste taximodellen van bekende automerken. Aanmelden voor deelname kan via onderstaande banner.

Terug naar Berichten