KNV wil dat BCT-kaart 6 jaar langer geldig blijft

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 21/03/2019

KNV wil dat BCT-kaart 6 jaar langer geldig blijft

Alle boordcomputer taxi-kaarten moeten over een jaar vervangen worden, maar volgens Koninklijk Nederlands Vervoer is dat om meerdere redenen te vroeg. Het vervangen van alle kaarten wordt niet alleen een hele dure operatie, maar zou ook praktisch niet haalbaar zijn. De brancheorganisatie wil daarom dat de kaarten zes jaar langer geldig blijven.

KNV komt met zijn betoog nu onderzoek heeft uitgewezen dat de BCT nog altijd niet functioneert zoals bedoeld. De gegevens in de BCT zijn deugdelijk en maken verbreed en verbeterd toezicht mogelijk. Maar goede controle en handhaving blijven nog uit, dus dat geldt ook voor het toezicht. Andere doelen van de BCT, zoals veiligheid, transparantie en administratieve lastenverlichting, worden daardoor evenmin bereikt. ILT denkt de handhaving in de tweede helft van het jaar op orde te hebben.

Weinig gebracht, veel gekost

De leden van KNV komen tot soortgelijke conclusies als het onderzoek. Volgens de brancheorganisatie heeft de boordcomputer taxi nog weinig gebracht en al wel veel gekost. Bovendien loopt op 20 maart 2020 de geldigheid van de veiligheidscertificaten van alle BCT-kaarten af. Het vervangen van de systeemkaarten in 35.000 taxivoertuigen gaat de branche volgens berekeningen van KNV ruim meer dan 10 miljoen euro kosten. Dat is, naast alle kosten die de sector al heeft gemaakt, te duur. Dat schrijft de brancheorganisatie aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven.

Bovendien had de operatie om die kaarten te vervangen al lang gestart moeten zijn, stelt KNV. Daardoor is de genoemde datum niet meer haalbaar. Veel voertuigen, met name in het contractvervoer, krijgen dan met een niet werkende BCT te maken, waardoor ze niet mogen rijden. En veel voertuigen zullen dat sowieso niet kunnen, omdat aan de BCT ook andere functionaliteiten zijn gekoppeld, zoals de taxameter en communicatie met de centrale.

Huidige kaarten langer gebruiken

De branchevereniging pleit daarom voor flink wat uitstel. “KNV stelt dan ook voor de systeemkaarten in de BCT te blijven gebruiken en alleen nieuw geproduceerde en gerepareerde BCT’s te voorzien van een nieuwe kaart. Om dit te realiseren moet de software aangepast worden en moet het ministerie het juridisch mogelijk maken dat de huidige systeemkaart langer gebruikt kan worden.” 

Die kaarten moeten wat KNV betreft zes jaar langer geldig blijven. Gedurende die periode moet de BCT in zijn huidige vorm nog de standaard blijven. Dat geeft zekerheid aan de markt en leveranciers, maar ook aan ILT en Sociaal Fonds Taxi die de BCT-data (gaan) gebruiken voor handhaving en controle. Ook kan de boordcomputer dan de doelen realiseren die gesteld zijn, en leveranciers kunnen werk maken van innovaties die na de periode van zes jaar doorgevoerd kunnen worden.

Lees ook: BCT functioneert nog altijd niet zoals bedoeld

Terug naar Berichten