‘Laat ondernemers tachograafkaart in buitenland kopen’

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 14/06/2019

‘Laat ondernemers tachograafkaart in buitenland kopen’

Nederlandse ondernemers met bussen en vrachtwagens moeten tachograafkaarten in het buitenland kunnen kopen om zo de aanschaf van veel duurdere kaarten in Nederland te ontlopen. Dat stellen brancheorganisaties KNV, TLN en Evofenedex. Intussen zijn er ook Kamervragen gesteld over de relatief hoge prijzen voor tachograafkaarten in Nederland.

De tachograaf wordt in touringcars en vrachtauto’s gebruikt om de rij- en rusttijden te registreren. Kiwa geeft de bijnehorende kaarten uit. Volgens de genoemde brancheorganisaties zijn de kaarten in Nederland echter veel duurder dan in omringende landen. Recent is de prijs in Nederland verhoogd tot 100 euro, terwijl dat in Zweden en Duitsland respectievelijk 10 en 40 euro is, aldus de brancheorganisaties.

Nog geen nieuw tarievenstelsel

Ze benadrukken dat bedrijven met bussen en vrachtwagens de kaarten nodig hebben en bovendien verplicht zijn ze in Nederland te kopen. De prijzen in Nederland blijven volgens KNV, TLN en Evofenedex ondanks eerdere beloftes hoog en ook het nieuwe tarievenstelsel laat al jaren opzicht wachten. Bij dat nieuwe model gelden twee uitgangspunten: de prijs van de tachograafkaart moet primair kostendekkend zijn en de beperkte winst mag niet worden gebruikt om verliezen te compenseren die Kiwa met andere producten maakt.

“Het is duidelijk dat de prijs met zulke regels flink naar beneden gaat. En intussen zien ondernemers de prijs juist al jaren stijgen”, zegt Carlo Cahn namens KNV. “Dus laat ondernemers shoppen in het buitenland, of voer gewoon snel dat nieuwe tarievenstelsel in, zodat Nederlandse ondernemers ook gewoon een normale prijs moeten betalen.”

Kamervragen over verschillen

Inmiddels hebben Tweede Kamerleden van de VVD en de SGP vragen over dit onderwerp gesteld aan Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken. Zij willen onder meer weten of tachograafkaarten in Nederland inderdaad een stuk duurder zijn dan in veel andere landen en of onder meer de touringcarbedrijven daarmee niet onnodig op kosten worden gejaagd. De Kamerleden vragen zich ook af waarom Nederlandse ondernemers geen (licht aangepaste) tachograafkaarten kunnen kopen in landen als Kroatië, Zweden of Duitsland.

Lees ook: Onbegrip over prijsverhoging tachograafkaart

Terug naar Berichten