Leger en universiteit helpen bij ontwikkeling vliegende taxi

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 10/08/2018

Leger en universiteit helpen bij ontwikkeling vliegende taxi

Het Amerikaanse leger en de universiteit van Texas hebben de handen ineengeslagen met Uber om in een aantal jaar van vliegende taxi’s een realiteit te maken. Uber wil in 2020 de eerste experimenten uitvoeren. Het bedrijf is niet de enige die nu de ambitie heeft om vliegende taxi’s op de markt te brengen, onder andere Rolls Royce, Lilium en Volocopter werken hier ook aan.

De specificaties voor dit voertuig zijn voor Uber al duidelijk. Deze taxi moet een gemiddelde snelheid van ongeveer 250 tot 300 kilometer per uur kunnen behalen, met een reikwijdte van bijna 100 kilometer. De taxi moet vier mensen tegelijkertijd kunnen vervoeren.

Leger

De specialisten van de universiteit van Texas en van het US Army Research Laboratory – dat zijn basis heeft op de Amerikaanse universiteit – gaan zich vooral bezighouden met de ontwikkeling van de rotors die nodig zijn voor zo’n transportmiddel en met het beperken van de geluidsoverlast. Het Amerikaanse leger acht het mogelijk om de opgedane kennis door de samenwerking met Uber ook te gebruiken in eigen voertuigen.

Het beperken van geluidsoverlast is een belangrijke drempel om te overwinnen. Uber heeft zelf aangegeven dat een vliegende taxi beduidend minder luid dient te zijn dan een kleine vrachtauto die een huis passeert. Daarvoor is al een plan bedacht, maar nu moet dit ook nog in de praktijk worden gerealiseerd. Daarvoor heeft de universiteit 18 maanden gekregen. Uber draagt volgens de Austin Business Journal 185.000 dollar aan het onderzoek bij, iets meer dan 160.000 euro.

2023

De eerste testen wil Uber uitvoeren in 2020, maar al in 2023 is het de bedoeling om klanten te vervoeren door de lucht. Voor dit een mogelijkheid kan worden, moeten er technische en logistieke problemen opgelost worden en is ook een aanpassing van de wet nodig. Maar Uber gelooft in de mogelijkheid van een vliegende taxi. “De technologie bestaat – het is geen science fiction”, aldus Rob McDonald, topman bij Uber Elevate tegen het Amerikaanse technologieblad 512Tech. “Maar het kost tijd om vertrouwen en ervaring op te bouwen.”

Lees ook:

Terug naar Berichten