Midden-Groningen wil deel wmo-vervoer aan vrijwilligers overlaten

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 18/09/2018

Midden-Groningen wil deel wmo-vervoer aan vrijwilligers overlaten

De gemeente Midden-Groningen wil een deel van het wmo-vervoer niet meer door taxibedrijven, maar door vrijwilligers laten verzorgen. Zo hoopt de gemeente per jaar 300.000 euro te besparen. Dat is nodig om een groter tekort van 3 miljoen euro op te lossen.

Het gaat om een voorstel van het college van burgemeester en wethouders dat wordt gesteund door de gemeenteraad. Om het miljoenentekort weg te werken, is een aantal zogenaamde quick wins in kaart gebracht. Eén daarvan is te behalen in het wmo-vervoer, “mits we oog houden voor de duurzaamheid. In dit geval betekent dit dat de mobiliteit van de doelgroep niet achteruit moet gaan er er geen sprake moet zijn van zorgmijding.”

Vervoer naar ziekenhuis door vrijwilligers

Die laatste term valt niet voor niets. Het wmo-vervoer in de gemeente wordt namelijk voor een flink deel gebruikt voor vervoer van en naar het ziekenhuis. Volgens de gemeente is het wmo-vervoer echter vooral bedoeld om mensen voor sociaal-recreatie doeleinden te vervoeren. “Vervoer van en naar het ziekenhuis kan uitgevoerd worden door vrijwilligers. Dit levert naar verwachting een jaarlijkse besparing op van ongeveer 300.000 euro.”

Overigens is het niet de bedoeling dat de vrijwilligers dit deel van het huidige wmo-vervoer helemaal gaan verzorgen. “In de eerste plaats dienen inwoners hiervoor familie, vrienden of buren te benaderen. Kan dit niet? Dan kan een vrijwilliger worden ingezet. We zullen hiervoor voldoende vrijwilligers moeten aantrekken.” De verantwoordelijke wethouder, Peter Verschuren, heeft volgens RTV Noord in de gemeenteraad aangegeven dat dit volgens hem mogelijk moet zijn.

Zelfredzaamheid

In het voorstel wordt aangegeven dat de plannen ook een positief effect hebben: wmo-vervoer wordt weer gebruikt waar het voor bedoeld is en het verbetert de zelfredzaamheid van de doelgroep, die deels ook met het OV naar het ziekenhuis kan. Mocht er een beroep worden gedaan op een vrijwillige chauffeur, dan staat daar een kostendekkende vergoeding van ongeveer 30 eurocent per kilometer tegenover.

Wilt u helemaal bijgepraat worden over het doelgroepenvervoer en taxi-aanbestedingen in Nederland? Kom dan naar het Nationaal Congres Contractvervoer op donderdag 11 oktober in Expo Houten.

Terug naar Berichten