Motie over extra eisen aan Uber

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 08/02/2019

Motie over extra eisen aan Uber

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk wil dat de regering onderzoekt of gemeenten extra eisen aan Uber mogen stellen. De PvdA’er stelde onlangs ook al Kamervragen over Uber na een reeks verkeersongevallen met chauffeurs van de taxidienst.

De vragen werden gesteld nadat er veel media-aandacht ontstond voor verkeersongevallen waar Uberchauffeurs bij betrokken waren. Bij drie van die aanrijdingen kwamen in een maand tijd vier mensen om. Daarnaast waren er veel andere ongelukken met Uberchauffeurs, soms met gewonden tot gevolg, soms met alleen materiële schade. In reactie op de onrust voerde Uber nieuwe regels in. Chauffeurs die via de app rijden moeten sindsdien minstens 21 jaar zijn en een jaar rijervaring hebben. Ook krijgen alle chauffeurs onder de 25 een verkeersveiligheidstraining.

Onderzoek afwachten

In haar antwoorden op de vragen hield staatssecretaris Stientje van Veldhoven zich op de vlakte. Zij wil eerst de diverse onderzoeken naar de ongelukken afwachten alvorens echt uitspraken te kunnen doen. Ook gaf ze aan met onder meer verkeerswethouder Sharon Dijksma van Amsterdam in overleg te zijn. Gijs van Dijk vindt dat op zichzelf blijkbaar niet genoeg en diende donderdag een motie in.

Rekenen op veilige wegen

Daarin stelt hij dat met de komst van Uber de verkeersveiligheid is afgenomen en dat elk verkeersslachtoffer er één te veel is. Ook stelt Van Dijk dat mensen moeten kunnen rekenen op veilige wegen. Hij wil daarom dat de regering onderzoekt welke wettelijke belemmeringen gemeenten hebben om extra eisen aan Uber te stellen. De uitkomst van dat onderzoek verneemt hij graag tijdens het algemeen overleg openbaar vervoer en taxi op 21 maart.

Lees ook: Kamervragen SP over Uber en taxiverzekeringen

Terug naar Berichten