Nieuw netwerk voor taxibeleid gemeenten

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 06/06/2018

Nieuw netwerk voor taxibeleid gemeenten

Nederlandse gemeenten willen met elkaar kijken naar gemeenschappelijke knelpunten in en oplossingen voor lokaal taxibeleid. Daarvoor is het GNMI Netwerk Taxi in het leven geroepen. Onlangs hadden diverse gemeenten over dit thema een bijeenkomst met de Rijksoverheid.

Bij die gelegenheid werd namens de gemeenten Utrecht en Den Bosch verteld hoe zijn hun gemeentelijke taxibeleid aanvullend hebben gereguleerd met een taxiverordening en bijbehorden keurmerksysteem. In Nederland is het zeven gemeenten toegestaan om te kiezen voor een systeem met Toegelaten Taxi Organisaties. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven hanteren ook zo’n systeem. Andere gemeenten mogen de opstapmarkt extra aansturen door middel van een verordening. Steeds meer steden kiezen daar ook voor.

Lokale taxivergunningen

Tijdens de bijeenkomst van het Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitleg over het beleid voor en de juridische kant van het straattaxivervoer. Ook werden de aanwezigen bijgepraat over de opzet en mogelijkheden van TX-Keur. Utrecht en Den Bosch vertelden over hun ervaringen met lokale vergunningen voor taxichauffeurs. Ook de organisatie daarvan en handhaving op naleving van de regels kwamen aan bod.

Samen optrekken

Er werden tijdens de bijeenkomst ook knelpunten in beeld gebracht. Daarbij bleek dat veel van die beperkingen in meerdere regio’s spelen, al kan de mate waarin dat zo is per stad of gemeente verschillen. Maar er is genoeg gemeenschappelijks aan te wijzen om samen op te trekken op het gebied van taxibeleid. Dat moet dus gaan gebeuren via het GNMI Netwerk Taxi, waar belangstellende gemeentes zich voor kunnen aanmelden.

Lees ook:

Terug naar Berichten