Nieuwe demonstratie taxichauffeurs op 19 maart

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 06/03/2019

Nieuwe demonstratie taxichauffeurs op 19 maart

Ontevreden chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties gaan op 19 maart opnieuw naar Den Haag om te demonstreren tegen het in hun ogen ongelijke speelveld in de taximarkt. In tegenstelling tot de vorige keer wordt de actie ditmaal ondersteund door vakbond FNV.

Op 19 februari trokken taxichauffeurs vanuit Rotterdam, Amsterdam en andere steden in verschillende colonnes naar het Malieveld in Den Haag. Daar protesteerden honderden chauffeurs in het bijzijn van diverse Tweede Kamerleden tegen diverse ontwikkelingen, al werd er in de praktijk vooral geageerd tegen de oneerlijke concurrentie met Uber. Voor chauffeurs die rijden via Uber gelden minder regels dan voor chauffeurs die werken in de opstapmarkt. Bovendien worden ze vaak goedkoper aangeboden, volgens de traditionele taxibranche voor prijzen waar zij niet voor kunnen rijden omdat het onrendabel is.

De demonstratie op 19 maart is bedoeld voor chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties. Dat systeem is van kracht in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Zij gaan met het volgende lijstje aan eisen richting Malieveld:

  • De vakbekwaamheidseis voor taxiondernemers moet weer worden ingevoerd
  • Geen ongelijkheid in regels meer voor de verschillende taximarkten
  • Meer handhaving op schijnzelfstandigheid
  • Aanpassing van de wet zodat gemeenten een maximum aan het aantal taxi’s kunnen stellen

Duizend taxichauffeurs

Op de vorige demonstratie kwamen diverse leden van de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat af. Ditmaal wordt er hoger ingezet, want minister Cora van Velduizen is uitgenodigd om zelf te komen luisteren naar de klachten van de chauffeurs. Dat meldt het AD. Met steun van FNV zou de demonstratie ditmaal ook massaler moeten zijn. De vakbond spreekt de verwachting uit dat er zo’n duizend chauffeurs uit het hele land in diverse optochten naar Den Haag zullen rijden.

Dat er een nieuwe demonstratie komt, is geen verrassing. FNV riep onlangs de minister al op tot het nemen van maatregelen. Zo niet, dan zouden er acties volgen. De demonstratie op 19 maart aanstaande zal volgens FNV publieksvriendelijk verlopen, maar bij eventuele acties daarna zal dat niet het geval zijn.

Terug naar Berichten