Ontevreden Uberchauffeurs demonstreren op 18 maart

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 13/03/2019

Ontevreden Uberchauffeurs demonstreren op 18 maart

Bij het kantoor van Uber in Amsterdam wordt op maandag 18 maart gedemonstreerd door Uberchauffeurs. Ze verwijten de taxidienst onder meer valse beloften over de omzet die ze bij elkaar kunnen rijden. Ook vinden ze dat Uber te weinig naar de chauffeurs luistert. De planning is opvallend, want een dag later demonstreren TTO-chauffeurs onder meer tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie met Uber.

De Uberchauffeurs zijn over een aantal zaken niet tevreden. Zo ervaren zij dat Uber bepaalde beloftes doet over de omzet die kan worden gerealiseerd. In de praktijk blijkt dat echter niet of nauwelijks haalbaar. “Chauffeurs rijden soms meer dan zestig uur per week om die omzet te realiseren”, vertelt Uberchauffeur Anas. “We zijn allemaal zzp’ers en we moeten wel genoeg kunnen verdienen. Om in ons levensonderhoud te voorzien, maar ook om geld opzij te zetten voor zaken als ons pensioen.”

Anas geeft aan de chauffeurs deze en andere zaken bij Uber proberen aan te kaarten. “Maar het lijkt wel of we helemaal niet gehoord worden. Uber neemt ook beslissingen waar wij wel door geraakt worden, maar waar we verder niet echt invloed op hebben. Het gaat om zaken waar we zeker een mening over hebben, maar die kunnen we voor ons gevoel nergens bij Uber kwijt.”

Ruimte voor overleg

De chauffeurs eisen een aantal zaken van Uber, waaronder dus het nakomen van beloftes over de omzet die kan worden gerealiseerd. Ze willen dat Uber minder commissie rekent, maar ook dat er ruimte is voor overleg en dat er geluisterd wordt naar wat de chauffeurs willen. Ook het ratingsysteem, waarbij chauffeurs door klanten worden beoordeeld, is volgens de Uberchauffeurs voor verbetering vatbaar. Net als het systeem voor vergoedingen voor het schoonmaken van de taxi als een klant deze vervuilt tijdens de rit.

Veilig en netjes demonstreren

Om alle zaken die niet gaan zoals de Uberchauffeurs dat willen, zullen ze op maandag 18 maart demonstreren bij het kantoor van Uber. Ze verzamelen zich op het NDSM Plein en vertrekken dan om 14.00 uur naar het Uber-kantoor. “We zullen bij de chauffeurs benadrukken dat de demonstratie veilig en netjes moet verlopen”, legt Anas uit. 

“Wij willen vooral dat er naar ons geluisterd wordt. De meeste chauffeurs hebben al vaker geprobeerd om met Uber in overleg te komen, zonder succes. We hopen met deze demonstratie te realiseren dat er alsnog naar ons geluisterd wordt en dat we onze eisen met Uber kunnen bespreken.”

Taxiprotest in Den Haag

Eerder werd al bekend dat op dinsdag 19 maart opnieuw wordt gedemonstreerd door taxichauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties. De Uberchauffeurs hebben hun protest dus een dag daarvoor ingepland. Net als een maand geleden trekken de TTO-chauffeurs op dinsdag in colonnes naar het Malieveld in Den Haag.

Lees ook: Volgende demonstratie taxichauffeurs op 19 maart.

Terug naar Berichten