Ook in hoger beroep celstraf voor gijzelende taxichauffeur

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 27/06/2019

Ook in hoger beroep celstraf voor gijzelende taxichauffeur

Een taxichauffeur die drie jaar geleden vier Chinese zakenmensen gijzelde en probeerde af te persen, is daarvoor ook in hoger beroep tot negen maanden cel veroordeeld. De man is daarnaast zijn taxi definitief kwijt. 

De taxichauffeur bracht in september 2016 vier zakenmensen uit China van Schiphol naar Hotel de Paris in Amsterdam. Hoewel dit een ritje van ongeveer 15 kilometer betrof, bracht de taxichauffeur er maar liefst 485 euro voor in rekening. Toen zijn passagiers dit niet wilden betalen, bleef hij rondjes rijden en zorgde hij ervoor dat ze niet konden uitstappen. Pas na een hoop onrust, onderling verbaal geweld en de betaling van 100 euro mochten de vier passagiers de taxi verlaten.

Paniek en geschreeuw

Het incident ging de Chinese zakenmensen niet in de koude kleren zitten. Eén van hen sloeg een aantal ruiten van de taxi in, wat onderstreept dat de mannen in paniek waren en uit de taxi wilden ontsnappen. Omstanders hebben de mannen vanuit de taxi horen schreeuwen en ook uit hun verklaringen achteraf blijkt dat de situatie voor de passagiers uitermate bedreigend en vervelend was. De taxichauffeur kreeg daarom van de rechtbank een celstraf van negen maanden opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk.

Daarmee nam hij geen genoegen, getuige het hoger beroep dat onlangs diende. Daarin gaf de voormalige taxichauffeur aan dat het goed met hem gaat. Zijn taxi, taxivergunning en Verklaring Omtrent Gedrag is hij kwijt, dus werken als taxichauffeur kan niet meer. Maar hij werkt nog wel in de sector: hij poetst auto’s en brengt ze weg. Een veroordeling tot een celstraf zou hem waarschijnlijk ook die baan kosten. Daarom zou een taakstraf beter passen, aldus zijn advocaat.

Angst aangejaagd

Maar het gerechtshof heeft daar geen boodschap aan. De man heeft zich schuldig gemaakt aan vrijheidsberoving en afpersing. Hij heeft zijn passagiers angst aangejaagd en in paniek gebracht. Daarnaast heeft hij het imago van de taxisector geschaad en was dit niet het eerste vergrijp waarvoor hij is veroordeeld. Het gerechtshof houdt daarom vast aan de celstraf van negen maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De in beslag genomen taxi krijgt hij niet terug; het pinapparaat dat in de auto aanwezig was wordt wel aan hem teruggegeven.

Terug naar Berichten