Rechter: Van Gerwen blijft leerlingenvervoerder Veldhoven

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 27/05/2019

Rechter: Van Gerwen blijft leerlingenvervoerder Veldhoven

Taxibedrijf Van Gerwen mag gewoon het leerlingenvervoer in Veldhoven blijven verzorgen. De gemeente heeft het contract met de vervoerder ontbonden, maar volgens de rechter is niet aangetoond dat Van Gerwen zijn werk slecht deed.

Van Gerwen had een kort geding aangespannen om het besluit van de gemeente te bestrijden. Tijdens de zitting bleken beide partijen totaal verschillend tegen de kwestie aan te kijken. Het enige waar ze het over eens waren, was dat de start van het leerlingenvervoer vorig jaar onder de maat was door incomplete informatie over het aantal te vervoeren leerlingen. Van Gerwen gaf aan deze opstartproblemen snel te hebben overwonnen. 

Maar volgens de gemeente bleven er structureel dingen misgaan met het leerlingenvervoer. Omdat er geen geloof was in verbetering, trok de gemeente de stekker uit de samenwerking. Van Driel werd van de reservebank afgehaald en begon met de voorbereidingen om de opdracht over te nemen, terwijl Van Gerwen wel het schooljaar afmaakt.

Geen concrete feiten

Maar volgens de rechter was er geen reden voor de gemeente Veldhoven om de overeenkomst te ontbinden. Dat mag volgens het contract wel als de vervoerder tekortschiet bij het rijden van het leerlingenvervoer. Maar dat heeft de gemeente volgens de rechter niet kunnen aantonen. De vermeende gebreken zijn slechts oppervlakkig beschreven en niet voldoende onderbouwd. Concrete feiten als namen van leerlingen, nummers van routes en openstaande klachten zijn niet verstrekt.

Tijdens het kort geding ging de gemeente uiteindelijk wel dieper op de vermeende problemen in, maar dat had volgens de rechter eerder moeten gebeuren. Het is in een geval als dit aan de gemeente om met onderbouwde argumenten te komen, en niet aan de rechter om dat tijdens de zitting uit te zoeken. Al met al was er voor de gemeente Veldhoven geen reden om het vervoerscontract met Taxibedrijf Van Gerwen te ontbinden, oordeelt de rechter. De overeenkomst moet dan ook worden voortgezet.

Beraden op vonnis

Wat dat in de praktijk betekent, moet worden afgewacht. Veldhoven heeft gehandeld alsof haar besluit niet meer terug te draaien was en heeft ook een vervangende vervoerder in de arm genomen die zich nu voorbereidt op de klus. Het Eindhovens Dagblad heeft beide partijen om een reactie gevraagd. De verantwoordelijke wethouder van de gemeente Veldhoven betreurt het vonnis maar moet zich er eerst op beraden voor hij kan zeggen wat de volgende stap is. Van Gerwen wil zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente over het voortzetten van de samenwerking.

Lees ook: Gemeente en vervoer ruziën over kwaliteit leerlingenvervoer

Terug naar Berichten