Ritweigering en prijsafspraken in opstapmarkt Amsterdam

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 13/08/2018

Ritweigering en prijsafspraken in opstapmarkt Amsterdam

Het komt weer vaker voor dat chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s) in Amsterdam korte ritten weigeren. Ook zouden chauffeurs met elkaar hebben afgesproken voor niet minder dan 25 euro per rit te rijden. De gemeente stelt dat deze overtredingen van de taxiregels met name voorkomen op de standplaats bij het Centraal Station en op de Passenger Terminal aan de Piet Heinkade. Er zal per direct handhavend worden opgetreden en de gemeente verwacht ook actie van de TTO’s zelf.

Dit alles blijkt uit mails van de gemeente, die genoeg klachten heeft ontvangen om werk van deze kwestie te maken. In de Amsterdamse opstapmarkt mag alleen taxivervoer worden aangeboden door de circa 4.500 chauffeurs die zijn aangesloten bij een TTO. Met dit TTO-systeem wordt getracht de kwaliteit van het taxivervoer in de stad naar een hoger plan te tillen, al heeft dat nog niet tot duidelijke verbeteringen geleid.

Het weigeren van korte ritjes is in elke opstapmarkt van enige omvang een probleem. In Amsterdam lijkt dat probleem nu weer groter te worden, met name bij het station en op de locatie waar passagiers van cruiseschepen de stad binnenkomen. Bovendien staat de ritweigering niet op zichzelf: chauffeurs zouden onderling ook hebben afgesproken niet voor minder dan 25 euro per keer passagiers te vervoeren. Er zou ook worden gewerkt met vaste tarieven zonder op de meter te rijden.

Mystery guest-onderzoek

Al deze zaken zijn in strijd met de TTO-regels en dragen volgens de gemeente ook niet bepaald bij aan een gastvrije ontvangst van bezoekers van de stad. Onlangs is aan de TTO’s al gevraagd om actie te ondernemen. De gemeente geeft nu aan ook zelf per direct handhavend te zullen optreden. Enerzijds zullen chauffeurs die worden betrapt op ritten weigeren of een te hoge ritprijs rekenen daarvoor een Rapport van Bevindingen krijgen. Ook worden er mystery guest-onderzoeken uitgevoerd. De gemeente verwacht ook van de TTO’s dat zij handhavend optreden richting aangesloten chauffeurs die de overtredingen begaan.

Terug naar Berichten