RMC opnieuw beboet voor gebrekkige punctualiteit AOV Amsterdam

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 23/07/2018

RMC opnieuw beboet voor gebrekkige punctualiteit AOV Amsterdam

RMC heeft ook in het tweede kwartaal niet voldaan aan de punctualiteitseisen voor het Aanvullend Openbaar Vervoer in Amsterdam. RMC blijkt vooral moeite te hebben om voldoende chauffeurs te vinden en bovendien is er sprake van een forse groei van het aantal ritten per maand. Voor het niet realiseren van de punctualiteit krijgt het bedrijf opnieuw een boete opgelegd, schrijft wethouder Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.

Uit de brief van Dijksma blijkt dat de punctualiteit in het AOV in het tweede kwartaal verder is afgenomen. Van oktober tot en met maart zat RMC telkens rond de 90 procent. Nog niet de 93 procent die contractueel is afgesproken, maar wel een hoopgevend eind in de goede richting. In april en mei bleef RMC steken op 88,3 procent, maar in juni zakte dit naar 84,4 procent.

“Er is geen verbetering geweest ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Deze cijfers bevestigen dus helaas het beeld dat de dienstverlening ondermaats is op dit moment”, schrijft de wethouder. Net als in het eerste kwartaal krijgt RMC een boete opgelegd voor elke maand dat de punctuatliteit niet op peil was. De boete bedraagt 1,75 procent van de omzet. Exacte bedragen zijn niet gecommuniceerd, maar de uitvoering van het AOV is jaarlijks goed voor zo’n 20 miljoen euro. De wethouder wil de boetes inzetten om de dienstverlening aan de AOV-doelgroep te verbeteren.

Onvoldoende chauffeurs

Dijksma heeft recent “een stevig gesprek” gevoerd met de directie van RMC. Daarbij benadrukte zij dat RMC meer moet doen om op tijd te rijden en gaf het bedrijf aan dat dit ook prioriteit heeft. RMC kan momenteel vaak onvoldoende gekwalificeerde chauffeurs vinden om het vervoer te verzorgen. Ook is er in de planning niet altijd genoeg geanticipeerd op drukke dagen, erkent het bedrijf.

Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal ritten per maand met 126 procent gestegen. Om deze groei en het tekort aan chauffeurs op te lossen, zoekt RMC de samenwerking met Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s). De aangesloten chauffeurs rijden normaal in de opstapmarkt. Nu wordt gewerkt aan een constructie waarbij de TTO’s onderaannemers van RMC worden in het Aanvullend Openbaar Vervoer.

Extra druk

Uit de gesprekken met RMC is ook gebleken dat de vervoerder veel ritten verzorgt die formeel niet tot het AOV behoren. Deze ritten, naar onder meer ziekenhuizen en dagbestedingslocaties, vormen 16 procent van het totaal aantal ritten. Dijksma geeft aan dat dit extra druk op RMC legt, terwijl er eigenlijk andere vervoersregelingen van toepassing zijn. Ze gaat de komende tijd extra aandacht aan dit aspect besteden om te zorgen dat iedereen die recht op vervoer heeft dat via de juiste regeling krijgt.

Lees ook: Boete RMC voor te lage stiptheid AOV Amsterdam

Terug naar Berichten