Staatssecretaris helpt gemeenten met aanpak overlast taxi’s

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 31/08/2018

Staatssecretaris helpt gemeenten met aanpak overlast taxi’s

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat samen met gemeenten bekijken hoe problemen in de opstapmarkt het beste kunnen worden bestreden. Het gaat dan om de kwaliteit van het vervoer, maar ook om geluids- en verkeersoverlast en problemen met de openbare orde. Tegelijk vindt Van Veldhoven het niet nodig dat gemeenten meer kwaliteitseisen aan de bestelmarkt kunnen stellen.

Dat schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. In januari liet zij al weten de regels voor straattaxi’s verder te willen vereenvoudigen. In haar nieuwe brief geeft zij een uitgebreide toelichting op die plannen. Van Veldhoven legt uit dat op 1 januari 2000 de deregulering van het taxivervoer is ingezet. Dat moest zorgen voor meer marktwerking, innovatie en meer kwaliteit van de reiziger.

Omdat de kwaliteitsproblemen in de opstapmarkt aanhielden, kregen gemeenten in 2011 de mogelijkheid om aanvullende kwaliteitseisen te stellen. Zeven gemeenten mochten kiezen voor het model met Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s). Andere gemeenten mogen met een eigen taxiverordening aanvullende eisen stellen. Tot nu toe deden alleen Utrecht en Den Bosch dat, al zullen in elk geval Tilburg en Breda dat ook gaan doen.

‘Groei bestelmarkt door apps wenselijke ontwikkeling’

De laatste jaren is de markt weer veranderd, schrijft Van Veldhoven. Door de opkomst van diensten als Uber is de bestelmarkt gegroeid. Dat vindt de staatssecretaris “vanuit het reizigersperspectief een wenselijke ontwikkeling.” Omdat het beoordelen van rit en chauffeur in die apps een belangrijke rol speelt, moeten de taxichauffeurs wel kwaliteit leveren. Daarnaast bieden bestelapps meer gebruiksgemak en transparantie.

Tegelijk leidt het groeiende aanbod van taxivervoer tot problemen in met name de grote steden. In Nederland zijn dat volgens Van Veldhoven vooral problemen voor de omgeving, zoals geluidsoverlast en verkeershinder. Ze heeft al eerder aangekondigd uitgebreider en intensiever met gemeente te zullen overleggen. Nu gaat ze met die gemeenten ook bekijken met welke bevoegdheden en instrumenten de genoemde problemen het beste kunnen worden aangepakt. Daarbij gaat het niet alleen om overlast, maar ook om de kwaliteit van het taxivervoer.

Geen extra kwaliteitseisen bestelmarkt

In haar brief aan de Tweede Kamer geeft de bewindsvrouw alvast een voorzet. De Wet personenvervoer 2000 gaat over verbetering van de kwaliteit, niet over de aanpak van overlast voor de omgeving en verkeershinder door taxi’s. Daar zijn weer algemene bevoegdheden voor, die gemeenten ook kunnen inzetten voor taxigerelateerde problemen. In een juiste inzet van zulke bevoegdheden ziet Van Veldhoven voor nu de oplossing.

Van Veldhoven ziet nu geen reden om het voor gemeenten mogelijk te maken om meer eisen te stellen aan de bestelmarkt. Enerzijds is zij van mening dat er nu genoeg bevoegdheden zijn om “aan taxivervoer gerelateerde situaties te reguleren.” Anderzijds wil ze bepaalde voordelen van de bestelmarkt niet in de weg staan. Ze denkt dan aan innovatie en aan het reputatiemechanisme, dat volgens haar beter werkt dan in de opstapmarkt omdat ritbeoordelingen een veel grotere rol spelen.

Tijdens Taxi Expo 2018 is er ruime aandacht voor ontwikkelingen in het straattaxivervoer, onder meer met workshops over het TTO-systeem in Eindhoven en een nieuw taxinetwerk voor gemeenten. Gratis aanmelden voor deelname aan de beurs kan hier.

Lees ook:

Terug naar Berichten