Staatssecretaris vindt vervoer met elektrische rolstoelbusjes haalbaar

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 22/07/2019

Staatssecretaris vindt vervoer met elektrische rolstoelbusjes haalbaar

Het aanbod in elektrische rolstoelbusjes is weliswaar beperkt, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om met zulke busjes doelgroepenvervoer te rijden. De kans bestaat dan wel dat er per busje minder rolstoelplaatsen zijn dan nu gebruikelijk is. Dat zegt staatssecretaris Menno Snel van Financiën in antwoord op Kamervragen over het afschaffen van de BPM-teruggave voor taxi’s.

De vragen van VVD-Kamerleden Hermans en Lodders gingen onder meer over de beloofde monitoring op de effecten van de afschaffing van de BPM-teruggave. Die afschaffing vindt op 1 januari 2020 plaats, dus over de effecten kan Snel nog niets zeggen. Een andere belofte is dat goed wordt gekeken naar het aanbod in elektrische voertuigen voor het doelgroepenvervoer. Het afschaffen van de BPM-teruggaaf wordt namelijk gezien als een manier om de taxisector versneld te vergroenen, aangezien op ‘schone’ voertuigen niet of nauwelijks BPM van toepassing is.

Beperkte actieradius en langer laden

De taxisector wil best vergroenen, maar in met name het doelgroepenvervoer wordt veel van taxibusjes gebruikgemaakt. De branche ziet het aanbod op dit vlak nog als te beperkt: de busjes zijn er wel, maar hebben een beperkte actieradius en veel langere laadtijden. Vanwege de zware batterijpakketten komen de voertuigen bovendien sneller boven de 3.500 kilo. Boven dat gewicht mogen ze niet meer met het B-rijbewijs worden bestuurd dat nu nog wel voor al het taxivervoer volstaat. Deze bezwaren tellen nog eens extra voor elektrische rolstoelbusjes, waarin het aanbod zeer gering is.

De staatssecretaris ziet echter best mogelijkheden. “Voor specifiek taxibusjes met rolstoelplaatsen zijn de eerste inzichten dat het aanbod van zeer zuinige of emissievrije voertuigen beperkter is, maar wel aanwezig. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om onder meer de elektrische Volkswagen E-Crafter, de Nissan Evalia E- NV200 en de Mercedes eVito geschikt te maken voor het vervoer van personen in een rolstoel.” Snel erkent dat deze voertuigen duurder zijn in de aanschaf, maar dat er weer voordeel valt te behalen met de veel lagere verbruikskosten.

Minder rolstoelplaatsen

Snel noemt verder dat deze busjes een actieradius hebben van zo’n 150 kilometer op een volle batterij. En mochten de busjes zwaarder dan 3.500 kilo uitvallen, dan is daar ook wel een oplossing voor te bedenken. “Het gewicht van de accu kan ertoe leiden dat, om onder 3.500 kg te blijven, het aantal rolstoelplaatsen in een elektrisch voertuig lager is, bijvoorbeeld twee in plaats van drie”, aldus de staatssecretaris. Hij geeft verder aan dat de BPM-afschaffing niet bedoeld is om taxiondernemers tot ‘vergroening’ te dwingen. Vervanging van het wagenpark is volgens Snel een aangelegenheid waarin taxibedrijven zelf overwegingen en keuzes moeten maken.

Op 10 oktober staat het Nationaal Congres Contractvervoer 2019 in het teken van het Nederlandse doelgroepenvervoer. Aanmelden voor deelname kan nu nog tegen fikse kortingen.

Terug naar Berichten