Staatssecretaris voorzichtig met uitspraken over Uber

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 30/01/2019

Staatssecretaris voorzichtig met uitspraken over Uber

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil nu nog niets zeggen over extra toezicht op Ubertaxi’s of het beperken van het aantal taxichauffeurs in Amsterdam. Ze wil eerst onder meer het onderzoek afwachten naar de recente ongevallen met Ubertaxi’s. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van PvdA’er Gijs van Dijk.

Er was onlangs veel aandacht voor verkeersongevallen waar Uberchauffeurs bij betrokken zijn. Bij drie van die ongevallen kwamen in ongeveer een maand tijd vier mensen om. Bij diverse andere ongelukken raakten mensen gewond of was er sprake van flinke schade. In veel gevallen ging het om taxi’s zonder daklicht. Volgens informatie die taxichauffeurs met elkaar uitwisselen in berichtendiensten zou het vrijwel zonder uitzondering om Uberchauffeurs gaan.

Verantwoordelijkheid nemen

Er ontstond de nodige maatschappelijke onrust, met onder meer Kamervragen van Van Dijk tot gevolg. Hij wil onder meer weten wat de staatssecretaris ervan vindt dat er Uberchauffeurs bij dodelijk(e) ongevallen betrokken zijn. Maar Van Veldhoven wil eerst de onderzoeken naar die ongevallen afwachten voordat ze conclusies trekt. Daarom kan ze ook nog niet veel zeggen over het nemen van verantwoordelijkheid door Uber. Wel vindt ze het in zijn algemeenheid wenselijk dat Uber zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt voor het naleven van normen die in Nederland gelden.

Op de druk die Uber zou uitoefenen op chauffeurs om lange dagen te draaien, wordt wel ingegaan. “De maatregelen die Uber heeft ingevoerd ten aanzien van minimumleeftijd en rijervaring zie ik als een goede eerste stap.” Van Veldhoven geeft verder aan dat er naar aanleiding van een eerder aangenomen motie met Uber gesproken is. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de app tien uur offline gaat zodra er twaalf uur achtereen is gereden. En ook in andere opzichten zegt Uber te werken aan het veiliger maken van de app. Maar, zo geeft Van Veldhoven aan: uiteindelijk is het aan taxiondernemers en -chauffeurs om hun werktijden te bepalen.

Aantal taxi’s beperken

Als het gaat om meer handhaving op Ubertaxi’s, geeft de staatssecretaris aan dat ze ook hier eerst de oorzaken van de ongelukken wil kennen. Pas dan heeft het volgens haar zin om maatregelen te nemen. Van Dijk vist tot slot naar de mogelijkheid dat de gemeente Amsterdam het aantal taxi’s in de stad kan beperken. Van Veldhoven verwijst hiermee naar haar plannen om samen met Nederlandse gemeenten de problemen in de opstapmarkt aan te pakken. Wellicht kan dat met volumelbeleid, maar dat moet nog worden onderzocht. De staatssecretaris praat binnenkort met wethouder Sharon Dijksma over de specifieke situatie in Amsterdam.

Lees ook:

Terug naar Berichten