Taxi verzekerd krijgen blijft lastig verhaal

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 03/07/2018

Taxi verzekerd krijgen blijft lastig verhaal

Het aanbod in taxiverzekeringen is aan het begin van 2018 een stuk krapper en duurder geworden. En daar blijkt nog weinig in te zijn veranderd, waardoor er taxi’s onverzekerd of verkeerd verzekerd rond zouden rijden.

Dat de situatie er het afgelopen halfjaar niet beter op is geworden, blijkt uit een rondgang langs verzekeraars en tussenpersonen door het FD. Die krant constateert dan ook dat verzekeraars de deur dichtgooien voor taxichauffeurs. Dat bevestigt wat TaxiPro begin dit jaar al schreef: diverse verzekeraars besloten per 1 januari geen taxi’s meer te verzekeren en de aanbieders die destijds overbleven, verhoogden hun premies stevig.

Voor veel verzekeraars is het, naar eigen zeggen, niet rendabel meer om taxi’s te verzekeren. Ook niet als de premies werden verhoogd, iets wat de overgebleven verzekeraars nadrukkelijk hebben gedaan. Begin 2018 was het voor met name individuele ondernemers in stedelijke gebieden daarom lastig, duur of zelfs onmogelijk geworden om de taxi te verzekeren.

Frauderen met verzekering

TaxiPro sprak destijds met een onderneemster die de nieuwe premie niet kon dekken met haar omzet. Ze stond daarom stil, in de hoop dat er alsnog ergens een redelijk aanbod voor een verzekering vandaan zou komen. Anderen zaten in dezelfde situatie of kozen ervoor om dan maar onverzekerd rond te rijden. De rondgang van het FD langs tussenpersonen brengt nog een ander aspect aan het licht: taxiondernemers die de premies niet kunnen of willen betalen, en daardoor frauderen met particuliere verzekeringen.

‘Enorm veel schade’

De schadelast is voor verzekeraars dus blijkbaar te hoog om het verzekeren van taxi’s nog interessant te maken. In de sector zelf zien velen hier een link met het versoepelen van de taxiwetgeving en daardoor een toestroom van nieuwe chauffeurs die niet altijd even bekwaam zijn. Het FD sprak ook met het Verbond van Verzekeraars, dat het geen wenselijke situatie vindt dat de taxiondernemers nauwelijks iets te kiezen hebben. Maar de taxibranche moet ook bij zichzelf te rade gaan, vindt een woordvoerder: “Feit blijft dat taxichauffeurs gewoon enorm veel schade rijden, waardoor verzekeraars al jaren geen zwarte cijfers schrijven.”

Lees ook:

Terug naar Berichten