Taxi verzekeren wordt nóg lastiger en duurder

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 29/11/2018

Taxi verzekeren wordt nóg lastiger en duurder

Met ingang van 2019 wordt het heel wat moeilijker en duurder om een taxi verzekerd te krijgen. Centraal Beheer en Avéro Achmea maken hun voorwaarden strenger en verhogen de premies. Die laatste verzekeraar zegt het zelfs letterlijk: “Verzekeren kan wel, maar wordt lastiger.”

Het is met name voor individuele taxi-ondernemers in de drukste stedelijke gebieden van Nederland al langer lastig om een taxi verzekerd te krijgen. Per 2018 stopten verschillende verzekeraars met het aanbieden van taxiverzekeringen, omdat er steeds meer schades zouden worden gereden die met de binnenkomende premies niet meer te dekken zijn. Wel diende zich met De Vereende een nieuwe aanbieder aan, maar wel een die net als de andere resterende partijen strenge voorwaarden en hoge premies hanteert.

Niet minder dan tien taxi’s

Avéro Achmea geeft nu aan te zullen stoppen met het verzekeren van taxi’s in volmacht, ofwel via een partij die volledig namens de verzekeraar handelt. Wel blijft deze maatschappij provinciaal taxi’s verzekeren. Een tussenpersoon kan dan nog wel een deel van het werk doen, maar de verzekeraar zelf accepteert de verzekerde, maakt de polis op en zorgt voor de schadeafhandeling. En wie minder dan tien taxivoertuigen heeft, kan zelfs met zijn aanvraag voor een nieuwe taxiverzekering niet meer bij deze organisatie terecht. De verzekeraar neemt op deze manier dus veel meer de regie over de eigen taxiverzekeringen.

“Avéro Achmea loopt niet weg van het risico taxi’s. Stoppen vinden we niet in het belang van de klant. We blijven taxi’s dan ook verzekeren, maar alleen tegen premies en voorwaarden die passen bij de schadelast binnen dit segment. Daarbij neemt Avéro Achmea zelf de regie in het acceptatiebeleid met een volledige registratie van de betreffende taxichauffeurs.”

Schadebedrag veel hoger dan premies

De Vereende zou geen wijzigingen voor ogen hebben, maar die voerde zowel per 1 januari als per  1 mei van dit jaar al premieverhogingen door. Centraal Beheer, net als Avéro Achmea een dochter van Achmea, kan niet op de huidige voet verder met de taxisector. Het totale bedrag dat voor schades aan taxi’s moet worden uitgekeerd is veel hoger dan de premies die op dit gebied binnenkomen. Daarom gaat de premie op het WA-gedeelte per 1 januari omhoog en komt er op dit gedeelte een verplicht eigen risico van 1.000 euro.

De voorwaarden worden ook strenger. Een nieuw aan te melden taxi mag bij aanvraag of wijziging van de verzekering niet ouder dan zeven jaar zijn. En nieuwe klanten van Centraal Beheer moeten vanaf 1 januari 2019 minimaal vier schadevrije jaren op eigen naam kunnen aantonen. Dat geldt niet voor bestaande klanten, maar ook die krijgen voor 1 december een voorstel voor een nieuwe premie, gekoppeld aan de nieuwe voorwaarden voor de taxiverzekering. 

‘Uitsluiting is onacceptabel’ 

Volgens Paul Dijkhuizen, voorzitter van Stichting Taxibelangen Nederland, klopt er het nodige niet aan de gang van zaken. “Omdat het hier om een bepaald soort verplichte autoverzekering gaat, zouden verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden vanuit het solidariteitsprincipe ook verplicht moeten zijn taxivoertuigen en bestelvoertuigen te accepteren”, vindt hij.

“Hun stelling dat deze voor deze groep de premies niet opwegen tegen de kosten doet hierin niet zozeer ter zake. Een verplichte aanvullende verzekering zou nog kunnen, maar uitsluiting voor een toch verplichte verzekering, zuiver en alleen vanwege het doel waar dit voertuig voor wordt gebruikt, is op zijn zachtst gezegd onacceptabel. Voor voertuigen waar meer schades mee worden gereden, hebben ze immers al de bonus/malus regeling”, aldus Dijkhuizen.

Lees ook: Minister ziet het probleem met taxiverzekeringen niet

Terug naar Berichten