Taxibranche wil verbod op Uber na reeks ongelukken

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 15/01/2019

Taxibranche wil verbod op Uber na reeks ongelukken

Een dodelijke aanrijding waarbij een Uberchauffeur betrokken was is voor de taxisector aanleiding om met een petitie voor een verbod op Uber te pleiten. De Amsterdamse verkeerswethouder Sharon Dijksma wil dat de taxidienst meer verantwoordelijkheid neemt voor zijn chauffeurs. Uber vindt het zelf ook zorgelijk dat er de laatste tijd veel ongelukken met Uberchauffeurs plaatsvinden en zegt te bekijken wat er kan worden gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten.

In de nacht van zaterdag op zondag ging het in Amsterdam mis. Bij een aanrijding tussen een 21-jarige taxichauffeur en een 24-jarige fietster kwam die laatste om het leven. Uber bevestigt dat de chauffeur ten tijde van het ongeluk via Uber reed. In maart 2017 reed een toen 21-jarige Uberchauffeur een fietster van 22 aan, die daarbij om het leven kwam. De man werd onlangs vrijgesproken maar het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. 

Het dodelijke ongeval van afgelopen zondag is het zesde met een taxi in Amsterdam in ongeveer een maand tijd, rekent AT5 voor. Begin december kwam een voetganger bij zo’n ongeluk om het leven. Bij de andere incidenten raakten mensen gewond. Bij al deze ongevallen waren taxi’s zonder daklicht betrokken, wat aangeeft dat ze in elk geval op het moment van de aanrijding niet in de opstapmarkt aan het werk waren. Daarin is het gebruik van een daklicht van één van de Toegelaten Taxi Organisaties namelijk verplicht.

Roekeloos en onverantwoord

Vanuit de traditionele taxibranche, voor een groot deel toch al geen liefhebber van Uber, gaan nu geluiden op om Uber te verbieden. Daarvoor is de petitie ‘Uber moet verboden worden’ online gezet. Volgens de initiatiefnemer rijden veel Uberchauffeurs roekeloos en onverantwoord, met de reeks ongevallen van de laatste tijd tot gevolg. Ten tijde van de publicatie van dit artikel was de petitie meer dan 700 keer ondertekend. Ook vond er maandagavond een protest plaats van naar verluidt zo’n 500 chauffeurs van de verschillende TTO’s. Daarbij bevestigden de chauffeurs rouwlinten aan hun taxi’s waar ze de rest van de week mee zullen blijven rijden.

Wethouder Sharon Dijksma heeft haar grote zorgen uitgesproken over het toenemende aantal ongelukken met taxi’s in Amsterdam. Ze heeft al gesprekken gevoerd met de Benelux-directeur van Uber, Thijs Emondts. “Ik vind dat Uber zijn verantwoordelijkheid moet nemen”, citeert de NOS Dijksma. Uber geeft aan dat na het ongeluk meteen contact met de politie is opgenomen om hulp bij het onderzoek aan te bieden.

‘Veiligheid is prioriteit’

Emondts spreekt zijn medeleven uit voor de nabestaanden van de omgekomen fietster en zegt verder: “We vinden het zeer zorgelijk dat er in korte tijd meerdere verkeersongevallen hebben plaatsgevonden en willen daarom de uitkomsten van de politieonderzoeken met de autoriteiten bespreken. Veiligheid is onze grootste prioriteit, daarom onderzoeken wij of wij nog meer kunnen doen om de verkeersveiligheid te vergroten.” Uber noemt de gesprekken met Dijksma constructief en hoopt de komende maanden tot stappen te komen die de verkeersveiligheid in de stad ten goede komen.

Terug naar Berichten