Taxichauffeur krijgt twee jaar cel voor verkrachting 

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 12/09/2018

Taxichauffeur krijgt twee jaar cel voor verkrachting 

Een taxichauffeur die een geestelijk en lichamelijk beperkte passagiere verkrachtte, moet daarvoor twee jaar de gevangenis in. Er was een celstraf van drie jaar tegen hem geëist. 

De man werkt inmiddels niet meer als taxichauffeur. Zijn werkgever en hijzelf besloten hun samenwerking te staken toen de zaak waarin hij nu is veroordeeld aan het rollen kwam. In maart 2017 bracht hij een vrouwelijke passagier van Leeuwarden naar Heerenveen. De vrouw is verstandelijk en  lichamelijk beperkt. Over wat er tijdens de rit is gebeurd, lopen de lezingen uiteen. De man geeft toe dat hij onderweg zijn taxi op een parkeerplaats heeft stilgezet, volgens hem zelf omdat de vrouw zich niet lekker voelde en zou gaan overgeven.

De vrouw zelf zegt dat de taxichauffeur de tussenstop aangreep om haar zijn penis te tonen en  seksueel geladen opmerkingen te maken. Hij dwong de vrouw haar onderbroek uit te trekken en heeft haar vervolgens tegen haar zin gevingerd. De vrouw verzette zich niet omdat ze bang was voor de man. Hij zou haar ook hebben bedreigd om niets van het voorval aan anderen te vertellen.

DNA aangetroffen

Dat deed de vrouw echter wel. Na thuiskomst in de woonvoorziening waar ze leeft, deed ze meteen haar verhaal aan een begeleidster. Onderzoek wees bovendien uit dat er DNA op en in de vagina van de vrouw was aangetroffen dat vrijwel zeker afkomstig is van de taxichauffeur. Meer specifiek: het betreft DNA van hemzelf of een mannelijk familielid in dezelfde lijn. Volgens de rechter is er echter geen enkele reden om aan te nemen dat bijvoorbeeld een broer of neef van de man seksueel contact met de vrouw heeft gehad.

De advocate van de taxichauffeur kwam nog met een alternatieve optie. De man had de vrouw bij de arm genomen om haar naar de taxi te begeleiden. Hierbij zou DNA van de taxichauffeur op de handen van de vrouw terecht zijn gekomen. Door handelingen met haar handen zou ze dat DNA zelf op en in haar vagina hebben gebracht. Maar DNA dat door handen vasthouden wordt overgedragen, vermindert en verdwijnt al vrij snel omdat. Het verklaart dan ook niet de mate waarin DNA van de taxichauffeur op en in de vagina van de vrouw is aangetroffen. Dat kan eigenlijk alleen zijn gebeurd op de manier waarop zij heeft verklaard dat het is gebeurd.

Dronken en doof

De taxichauffeur beweert ook niet te hebben doorgehad dat de vrouw verstandelijk en lichamelijk beperkt was. Haar moeilijke lopen weet hij aan dronkenschap. Toen het gesprek in de taxi niet loskwam, dacht hij dat ze doof moest zij. Maar volgens de rechter heeft hij wel degelijk gemerkt dat er met de vrouw iets aan de hand was en dat ze een mobiele beperking heeft. Het stoppen op een donkere parkeerplaats, zijn penis laten zien, de vrouw dwingen haar onderbroek uit te trekken: uit dit alles wijst opzet om de vrouw te dwingen hem zijn gang te laten gaan.

Kortom: volgens de rechter is de verkrachting bewezen. De taxichauffeur wist dat de vrouw geestelijk en lichamelijk beperkt was. Dat hij dacht dat dronken en doof was, bewijst wel dat hij doorhad dat er iets met haar aan de hand was. Desondanks heeft hij zich aan haar vergrepen. De officier van justitie wilde dat de man drie jaar de cel in zou gaan. Maar de richtlijn voor een dergelijk vergrijp is 24 maanden onvoorwaardelijke celstraf en de rechter ziet geen reden om daar van af te wijken. Ook moet de voormalige taxichauffeur zijn slachtoffer 2.800 euro betalen.

Terug naar Berichten