Taxichauffeur vrijgesproken van verkrachting

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 16/07/2019

Taxichauffeur vrijgesproken van verkrachting

Een taxichauffeur die eerder door de rechter was veroordeeld voor verkrachting, is daarvan in hoger beroep vrijgesproken. Volgens het gerechtshof was onvoldoende bewijs voor de beschuldigingen.

De man werd ervan verdacht dat hij bij een vrouwelijke passagier tegen haar wil seksuele handelingen had gepleegd. De vrouw was door ziekte of een gebrekkige geestelijke ontwikkeling niet of slechts beperkt bij bewustzijn. Daardoor kon zij niet goed kenbaar maken dat ze niet wilde wat de man bij haar deed en was ze ook niet in staat om zich er tegen te verzetten.

De man zou hebben geweten dat de vrouw in deze staat verkeerde, maar dat zou hem er niet van hebben weerhouden de seksuele handelingen te verrichten. De rechtbank vond dit bewezen en veroordeelde hem. In hoger beroep werd twee jaar cel tegen hem geëist, evenals een meldplicht en behandelverplichting.

Geen bewijs

Zijn advocate eiste vrijspraak. Volgens haar was niet bewezen dat de taxichauffeur wist dat de vrouw leed aan een gebrekkige geestelijk ontwikkeling. Ook zou er voor de beschuldigingen over de seksuele handelingen geen bewijs zijn. Tot slot werd aangevoerd dat de verklaring van de vrouw op cruciale punten niet consequent is en dat de verklaringen deels het gevolg zijn van sturende vragen van de onderzoekers.

Het gerechtshof gaat daar in mee. Het steunbewijs voor de handelingen komt namelijk uit één bron: de verklaring van de vrouw zelf. Uit de rest van het dossier komt geen bewijs naar voren dat haar beschuldigingen ondersteunt. Wat de man ten laste is gelegd kan niet worden bewezen, zodat hij daarvan wordt vrijgesproken.

Terug naar Berichten