Taxichauffeurs demonstreren op 18 april in Amsterdam

Terug naar Berichten
Categorie: Taxipro Datum: 09/04/2019

Taxichauffeurs demonstreren op 18 april in Amsterdam

Chauffeurs van Toegelaten Taxi Organisaties gaan op 18 april in Amsterdam demonstreren voor een gelijker speelveld in de taximarkt. Ze worden daarbij gesteund door vakbond FNV Taxi. Als de demonstratie niet het gewenste resultaat oplevert, volgen er ook acties in andere steden.

In februari werd er voor het eerst gedemonstreerd door taxichauffeurs uit diverse steden. Met honderden tegelijk verzamelden zij zich op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten. De nadruk kwam daarbij vooral te liggen op de vermeende oneerlijke concurrentie met Uber-chauffeurs. Voor 19 maart werd een tweede actie gepland, toen met steun van FNV Taxi en het streven dat duizend TTO-chauffeurs uit verschillende steden zouden deelnemen. Deze actie werd echter afgelast vanwege de tramaanslag in Utrecht enkele dagen daarvoor.

In de tussentijd werd er overlegd door vakbond, chauffeurs en overheid. “Dat was een positief gesprek waarin diverse toezeggingen werden gedaan”, legt Gerrit Jansen van FNV Taxi uit. “Maar in een volgend gesprek werden weer hele andere dingen gezegd, waardoor dat positieve gevoel helemaal verdween en we besloten alsnog een demonstratie te organiseren.”

30 euro per dag

In plaats van het Malieveld moet dat nu gaan gebeuren op de Dam in Amsterdam, de stad waar de problemen die in veel andere plaatselijke taximarkten spelen het grootst zijn. Jansen: “Vorige week hadden we een bijeenkomst met zo’n 100 chauffeurs op ons kantoor in Amsterdam. Eén van hen had die dag maar 30 euro verdiend. Het water staat veel taxichauffeurs echt aan de lippen.”

Met de demonstratie willen de chauffeurs een aantal zaken bereiken: gelijk speelveld voor alle taxichauffeurs en -diensten, het maximeren van het aantal werkzame chauffeurs in een gebied, betere controle en handhaving en een sterkere aanpak van schijnzelfstandigheid.

Druk opvoeren

Dat er op de Dam wordt geprotesteerd, betekent niet dat dit drukke stukje Amsterdam met honderden taxi’s wordt geblokkeerd. Aan de demonstratie kunnen TTO-chauffeurs uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven deelnemen. Zij worden opgeroepen om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of al carpoolend naar Amsterdam te komen. Wethouder Sharon Dijksma is uitgenodigd om de eisen in ontvangst te nemen, maar de actie is nadrukkelijk bedoeld om de problemen in de hele Nederlandse taximarkt aan te kaarten.

“We hopen met deze demonstratie de druk zodanig op te voeren dat er echt maatregelen worden genomen om tot afspraken over een gelijk speelveld in de taximarkt te komen”, zegt Gerrit Jansen. “Als dat niet gebeurt, dan zullen we ook in andere grote steden demonstraties gaan houden. We gaan echt alle middelen inzetten om ons doel te bereiken.”

Terug naar Berichten